Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Adli Tıp Anabilim Dalı
Adli Tıp Ana Bilim Dalı 8 Şubat 1982 tarihinde YÖK kararıyla kurulmuş olup, Haziran 2004' de aktif olarak çalışmaya başlamıştır. Adli Tıp binasının ayrı bir girişi olup, Adli Tıp poliklinik hizmetleri diğer hastalardan bağımsız bir şekilde yürütülmektedir. Adli Tıp Anabilim Dalı' nda çocuk olguların değerlendirildiği ayrı bir “çocuk istismarı ve ihmali değerlendirme odası” yer almakta olup aynalı olan bu oda içerisinde görüşmeler kayda alınabilmekte ve az sayıda kişinin görüşmeye katılması ancak diğer ilgililerin görüşmeyi izlemesi sağlanabilmektedir.
Kadına şiddet olguları, cinsel istismar ve cinsel saldırı olguları, yaralanma olguları, vasi ve velayet talepleri, ceza ehliyeti, yaş tayini, maluliyet olgularına yönelik poliklinik hizmetleri verilmekte olup ayrıca tıbbi uygulama hataları başta olmak üzere adli tıp ve adli bilimler alanlarında bilimsel mütalaa hizmetleri verilmektedir.
Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde alkol ve uyuşturucu madde analizlerinin yapıldığı, özel ve resmi bilirkişilik hizmetlerinin verildiği Adli Toksikoloji Laboratuvarı yer almaktadır. Verilen hizmetin niteliğini ve kalitesini arttırmak için Adli Toksikoloji Laboratuvarı rutin laboratuvarlardan ayrı tasarlanmıştır.
Ülkemizde özel kişilere, kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren Adli Toksikoloji laboratuvarları sınırlı sayıda olup, Adli Tıp Kurumu, Polis ve Jandarma bünyesinde bulunan Adli Toksikoloji Laboratuvarları yalnızca Savcılık ve Mahkemeden gelen resmi talepleri karşılamak ile yükümlüdür.
Laboratuvarımızda GC-MS, GC-HS ve LC-MSMS gibi uyuşturucu madde doğrulama analizlerinde altın standart olarak kabul edilen kütle spektrometresi ile eşleştirilmiş ileri kromatografik yöntemler kullanılarak toksikolojik analizler yapılmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan Madde ve Alkol Bağımlılığı Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarını Adli Toksikoloji Laboratuvarı ile korele olarak gerçekleştirmektedir.
Laboratuvarımız, Sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan genelge çerçevesinde doğrulama laboratuvarları yetki belgesini alan ilk merkez olarak görev yapmaktadır.
Trafikte alkol kullanımı önemli bir adli problem olup, trafik kazası üzerinden zaman geçen olgularda, etil alkolün metabolizması nedeni ile belli bir süre sonra kan alkol düzeyi sıfıra inmekte ve olay anında kişinin alkollü olup olmadığı tespit edilememektedir. Alkolün minör metabolitleri bu tip olgularda geriye dönük olarak bireyin alkollü olup olmadığını belirleyebilir. Bu çalışma da yine laboratuvarımız tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ali Rıza Tümer MD.
Prof.Dr.
Aysun Balseven Odabaşı MD.
Prof.Dr.
Ramazan Akçan MD.
Prof.Dr.
Mehmet Cavlak MD.
Doç.Dr.
Burak Taştekin MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Emirhan Demiray MD.
Öğr.Gör.Dr.
Resmi Bilirkişilik:
Adli tıp ve Adli bilimler alanında mahkeme, savcılık, özel ve tüzel kişilere resmi ve özel bilirkişilik hizmetleri verilmektedir.
Bilimsel Mütalaa (Uzman Görüşü):
Adli Tıp Anabilim Dalı, adli tıp ve adli bilimler alanındaki bilirkişilik hizmetlerini Savcılık ve Mahkemelere sunduğu gibi, kişilerin veya taraf vekillerinin talep etmesi durumunda HMK madde 293 ve CMK madde 67 kapsamında “bilimsel mütalaa” düzenlemektedir.
Adli Tıp Anabilim Dalının görev alanında olan bilirkişilik alanları;
-
- Maluliyet - genel vücut çalışma gücünden kayıp oranlarının, geçici iş görmezlik sürelerinin tespit edilmesi,
-
- Cinsel istismar/saldırı olgularının değerlendirilmesi,
-
- Cinsel saldırı sonrası beden ve ruh sağlığının değerlendirilmesi,
-
- Adli rapor talepleri (Hayati tehlike, duyu ve organların işlevinin zayıflaması ve yitirilmesi, vb.),
-
- Tıbbi uygulama hataları iddiaları,
-
- Yaş tayini,
-
- Çocuk ve erişkinde ceza sorumluluğu,
-
- Hukuki ehliyetin var olup olmadığının değerlendirilmesi (TMK madde 405 ve 408 kapsamında),
-
- Alkol ve uyutucu-uyuşturucu kullanıp kullanmadığı veya düzeylerinin medikolegal yorumlanması,
-
- Alkol ve uyutucu uyuşturucu madde etkisinin adli olaylarda değerlendirilmesi,
-
- Ölüm ve ölüme etki nedenlerin adli tıbbi değerlendirilmesi,
-
- El yazısı-imza incelemeleridir.
Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde hizmet veren Adli Toksikoloji Laboratuvarı' nda çağımızın en ileri yöntemleri olan; GC-HS (Gaz kromatografisi -Headspace), GC-MS (Gaz Kromatografisi - Kütle Spektrometresi) ve LC-MSMS (Sıvı kromatografisi-tandem kütle spektrometresi) cihazları kullanılarak kan ve idrarda Etanol - Metanol gibi uçucu maddeler ile uyuşturucu uyarıcı madde analizleri yapılmaktadır.
Ayrıca laboratuvarımızda kalite, objektiflik ve güvenilirliğin sağlanması ulusal ve uluslararası benzer kurumların kriterleri esas alınarak oluşturulmaktadır.
Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde hizmet veren Adli Toksikoloji Laboratuvarında;
opiatlar, buprenorfin, amfetaminler, esrar, ekstazi, kokain, sentetik kannabinoid ve katinonlar, alkol ve metabolitleri gibi bağımlılık yapıcı madde analizleri ileri yöntemler olan Gaz ve sıvı kromotografisi ile eşleştirilmiş kütle spektrometresi cihazları ile yapılarak en doğru sonuca ulaşılmaktadır.
Halen ülkemizde rutin merkez laboratuvarlarında uyuşturucu ve uyarıcı madde analizlerini yapan laboratuvarlar kısıtlı çalışmaktadır. (Yalnızca Adli makamlara hizmet etmektedir. Adli Tıp Kurumu, Polis ve Jandarma lab. vb.) Laboratuvarımız, mevcut adli laboratuvarlardan farklı olarak, bireysel başvuru, özel iş sektörü, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepleri de karşılayan ilk adli toksikoloji laboratuvarıdır.
Adli Tıp Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi içinde, Tıp Fakültesi H kapısı ile Rektörlük arasında bulunmaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 2004
+90 (312) 305 3191
Faks:
+90 (312) 305 3192
Web:
http://www.adlitip.hacettepe.edu.tr/
http://www.alkolmerkezi.hacettepe.edu.tr/
e-Posta:
adlitip@hacettepe.edu.tr
alkolmer@hacettepe.edu.tr