Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Geriatri Bilim Dalı
Geriatri, 65 yaş ve üstü bireylerin sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal hayatları, fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, duygu durumu, bilişsel sorunları, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. İnsanlar artık daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve sonuçta yaşlı nüfus sayı ve oranı gün geçtikçe artmaktadır.
Yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve üzeri yaştaki nüfus, 2014 yılında 6 milyon 192 bin 962 kişi iken son beş yılda %21,9 artarak 2021 yılında 8 milyon 245 bin 124 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2014 yılında %8,0 iken, 2021 yılında %9,7'e yükseldi.
Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2023 yılında %10,2, 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı öngörüldü.
Mustafa Cankurtaran MD.
Prof.Dr.
Meltem Gülhan Halil MD.
Prof.Dr.
Burcu Balam Doğu MD.
Prof.Dr.
Cafer Balcı MD.
Doç.Dr.
Mert Eşme MD.
Doç.Dr.
Bölümümüze başvuran her hasta kapsamlı bir geriatrik değerlendirmeden geçirilmektedir. Hastaların değerlendirmesi yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Ayrıca gerekli görüldüğünde hastalar geriatri ekibinin diğer elemanları olan geriatri hemşiresi, sosyal hizmet uzmanı ve diyetisyen tarafından da değerlendirilmektedir.
Her hastaya rutin olarak aşağıdaki değerlendirmeler uygulanmaktadır:
Evde ve günlük yaşam içerisindeki fonksiyonların değerlendirilmesi (Katz Günlük Temel Yaşam Aktiviteleri Testi, Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktivite Skalası)
Beslenme durumunu değerlendirilmesi (Mini Nütrisyonel Tarama Testi)
Unutkanlık değerlendirilmesi (Mini Mental Test, Saat Çizdirme Testi, Hızlı Hafif Kognitif bozukluk tarama testi)
Duygudurum değerlendirilmesi (Yesavage Geriatrik Depresyon Skalası)
Hareket problemleri (4 metre yürüme testi, Kalk ve Yürü testi. Otur Kalk Testi)
Kas kuvveti ve kas hastalıkları değerlendirilmesi (El sıkma gücü, otur kalk testi, Bioelektrik İmpedans Analizi, Kas Ultrasonografisi)
Bölümümüzde aşağıdaki hastalıklar rutin olarak değerlendirilmektedir.
Hipertansiyon,
Diabetes Mellitus,
Kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri, Koroner kalp hastalığı, Kalp yetmezliği
Kronik akciğer hastalıkları, Kronik Obstruktif Akciğer hastalığı
Kolesterol yüksekliği (Hiperlipidemi, hipertrigliseridemi)
Düşmeler, Kırıklar,
Kemik erimesi (osteoporoz), Kireçlenme (Osteoartrit)
İnkontinans (istemsiz idrar ya da gayta kaçırma),
Duygudurum değerlendirilmesi
Demans (bunama-unutkanlık hastalığı)
Yaşlının sosyal yaşamı, fonksiyonel yaşamı,
Doğru ilaç kullanımı, Polifarmasi
Sarkopeni değerlendirilmesi
Kırılganlık değerlendirilmesi
Bölümümüzde poliklinik muayene randevuları 3 şekilde alınabilmektedir.
- 444 4 444 no’ lu numaradan,
- Online randevu al butonundan,
- Poliklinikten Geriatri hocalarından da özel muayene randevusu alınabilmektedir.
Bunların yanı sıra Poliklinik sekreterliğinden de muayene ve kontrol randevuları verilmektedir.
65 yaş üstü hastalar muayene edilmektedir.
Hastalara gelirken yanında mutlaka tansiyon takibini, kullandığı ilaçlarını ya da ilaç kutularını, şeker takibini, eski kan ve görüntüleme sonuçlarını getirmesi tavsiye edilmektedir.
Muayeneler Geriatri poliklinik odalarında öğleden önce yapılmakta, sonuçlara ise öğleden sonra bakılmaktadır. Bunun dışında acil durumlar için tüm çalışma günlerinde hastalar değerlendirilebilmektedir.
Polikliniğimizde hergün;
Geriatri bilim dalı öğretim üyesi,
Geriatri uzmanı,
Geriatri hemşiresi,
Psikolog,
Sosyal hizmet uzmanı,
Fizyoterapist,
Ergoterapist hizmet vermektedir.
Uzman Hemşire Münevver ÖZCAN
Geriatri polikliniğine başvuran hastalara ve yakınlarına/bakım verenlerine geriatrik sendromlar hakkında eğitim verip, danışmanlık yapmaktadır.
Geriatri Hemşiresinin eğitim verdiği konular;
Demans Hastalığı: Demans tanısı yeni konulan ya da takip edilen hastaların bakımının planlanması için bakım verenlere demans hastalığının süreci hakkında eğitim verir. Eğitim içeriğinde “Demans, demansın evreleri, demansta evrelere göre hastalarda görülebilecek bilişsel, fiziksel ve davranışsal sorunlar, bu sorunlarla baş etme, iletişim teknikleri, bakımın paylaşılması, bakım sürecinde destek alınabilecek hizmetler ve kurumlar hakkında bilgilendirme” bulunmaktadır. Bakım verenler ile yapılan eğitim görüşmeleri her hasta için ayrı ayrı planlanıp, hastanın bakımından sorumlu olan tüm yakınlarının (eşi, çocukları vb.) katılımı sağlanarak yapılmaktadır. Bakım verenlerin ihtiyaç duyduğu sıklıkta eğitim tekrarlanabilmekte ya da yaşanılan sorunlara yönelik danışmanlık yapılmaktadır. Demans bilgilendirme eğitimi, sosyal hizmet uzmanı ile birlikte yapılmaktadır.
Üriner İnkontinans: Üriner inkontinansı olan hastaları değerlendirerek hastaya eğitim verip takibini yapmaktadır.
İlaç Kullanımı Eğitimi: Çoklu ilaç kullanımı olan (polifarmasi) hastalara (eğitime hasta yakınını da dahil ederek) ilaç kullanımı hakkında eğitim verip takibini yapmaktadır.
Uyku Sorunu: Uyku sorunu yaşayan hastalara uyku hijyeni eğitimi vermektedir.
Düşme: Düşme sorunu yaşayan hasta ve yakınına düşmeyi önlemeye yönelik eğitim vermektedir.
Basınç Yaraları: Polikliniğe başvuran ve basınç yarası olan hastaların yakınlarına yara bakımı, yatağa bağımlı hasta bakımı konularında eğitim vermektedir.
Sosyal Hizmet Uzmanı Beste Başak ERÖKSÜZ
Yaşlı hasta ile ilk görüşmede sosyal ve çevresel değerlendirme yapmaktadır. Hastanın kiminle-nerede yaşadığı, eğitim durumu, ekonomik durumu, yaşamdaki aktif rolü, bakım ihtiyacı- bakıcı ihtiyacı, bakıcı yükü, bakıcının destek ihtiyacı, fiziksel engellilik durumu, alışveriş ve seyahat yetenekleri, sosyal aktiviteleri değerlendirerek hastanın sorununa yönelik müdahalelerde bulunmaktadır. Bu çalışmaların tamamı geriatri ekibiyle koordineli bir şekilde yapmaktadır.
Geriatri polikliniğine başvuran yaşlılardan yalnız yaşayan, engelli olan, bakım ihtiyacı olan, bakım sorunu yaşayan ve kimsesiz olan hastalarla görüşerek gerekli değerlendirme ve yönlendirmeyi yapmaktadır. Hastanın ihtiyacına göre psiko-sosyal desteklemede bulunmaktadır.
Yaşlının kendisine yetemediği durumlarda kendisinin ve yakınlarının isteği doğrultusunda bakıcı temini konusunda yönlendirme yapmaktadır. Bakım problemi yaşayan yaşlı ve yakınları, ilgili sosyal hizmet kuruluşları (Huzurevi, bakımevi, rehabilitasyon merkezi vs.) hakkında bilgilendirmektedir.
Yalnız yaşayan, kimsesi olmayan şehir dışından tedavi için gelip kalacak yer sorunu olan hastalarla görüşerek gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır.
Ayaktan veya yatarak tedavi gören, hastalığa ve tedavi sürecine uyum sağlamada sorun yaşayan, tedaviyi reddeden hastalarla görüşüp tanıyı kabul etme ve uyum için uygun mesleki müdahalelerde bulunmaktadır.
Özellikle bakım hastalarının engelli raporu çıkarttırması için gerekli yönlendirmeyi yaparak engelli haklarını anlatmaktadır. Vasi tayini, refakat raporu gibi yasal işlemler hakkında danışmanlık vermektedir.
Sosyal Hizmet Uzmanı, Geriatri Hemşiresi ile demans tanılı hastalar ve evde bakımı sürdürülen yaşlıların bakım verenleri ile bakımın planlanması konusunda görüşme yapmaktadır. Bu doğrultuda demans bilgilendirme eğitimini vermektedir.
Psikolog Aykut Sağır
65 yaş ve üstü bireylerin bilişsel değerlendirilmesi, ruh ve zihin sağlığı açısından yönlendirilmesi, hasta yakınlarının yaşlılıkta görülen beyin hastalıkları konusunda bilgilendirilmesi ve onların hasta bireylerin ihtiyaçlarına göre desteklenmesi konularıyla ilgili olarak çalışmaktadır.
Hacettepe Erişkin Hastanesi 9 nolu kapıdan girdikten sonra 2 kat yukarıda bulunmaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 19 02 (Poliklinik Sekreterliği)
+90 (312) 305 15 38 (Öğretim Üyeleri Sekreterliği)