Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı
Anabilim dalı 1963 yılında Prof.Dr.İ.Nazmi Hoşal tarafından kurulmuştur. Uzmanlık eğitimine ise 1964 yılında başlamıştır. Sağlık hizmetleri, poliklinik ve servis ekibi olmak üzere iki grup halinde aylık program dahilinde yürütülür.Poliklinik hizmetleri Erişkin Hastanesi B katında, yataklı servis hizmetleri ise 3. kat bölüm 43’de ve Çocuk Hastanesi bölüm 31’de verilmektedir.
Poliklinikte konsültan öğretim üyeleri nezaretinde her dönemden araştırma görevlisinin çalıştığı 5 muayene odasında ve öğretim üyeleri için ayrılan 8 muayene odasında yılda ortalama 55.000-60.000 hasta bakılır. Poliklinikte hastaların tanı ve tedavisinde mikroskop, video stroboskopi, fiberoptik ve rijit endoskopi, akustik rinometri kullanılmaktadır.
Servis ekibi, 30 adet erişkin, 7 adet çocuk olmak üzere toplam 37 yatak kapasitesi olan serviste yatan hastaların tanı, tedavi ve tedavi sonrası bakımlarında aktif görev alırlar. Hastanenin diğer servislerindeki yataklarla bu sayı 60’a ulaşabilmektedir. Serviste yılda ortalama 2500 hasta tedavi edilmektedir.
Ameliyathanede her türlü donanıma sahip 3 adet ameliyat odasında yılda ortalama 5500 - 6000 ameliyat yapılırken; poliklinikte oluşturulan bir ameliyathanede de çeşitli lokal ameliyatlar, pansumanlar yapılmaktadır. Ana bilim dalına bağlı olan Odyoloji, Konuşma ve Denge bozuklukları Ünitesi' nde kulak burun boğaz hastalıklarında tanıya yönelik ölçüm ve değerlendirmelerin yanında işitme kayıpları, konuşma ve lisan bozuklukları, ses bozuklukları, denge bozuklukları tanı ve rehabilitasyonuna; tinnitus terapisine; kohlear implantasyon programlanmasına; elektrofizyolojik incelemelere (ABR,emisyon) yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Taner Yılmaz MD.
Prof.Dr.
Levent Sennaroğlu MD.
Prof.Dr.
M.Umut Akyol MD.
Prof.Dr.
Ömer Taşkın Yücel MD.
Prof.Dr.
Gamze Atay MD.
Doç.Dr.
Serdar Özer MD.
Prof.Dr.
Oğuz Kuşcu MD.
Doç.Dr.
Ahmet Erim Pamuk MD.
Doç.Dr.
Muhammed Çağrı Külekci MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Hastanelerimizde Kulak Burun Boğaz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan en modern tıbbi cihazlar ve tedavi yöntemleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nın öğretim üye ve görevlileri başta olmak üzere uzman personel tarafından kullanılmaktadır. Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde, Odyoloji – Konuşma Bozuklukları Ünitesi Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Binası’nda hizmet vermektedir.
Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde 10 adet muayene odası, biri çocuk, diğeri erişkin için olmak üzere 2 adet fleksibl endoskopi, 1 adet videolaringostroboskopi, 1 adet akustik rinometri ve basit girişimlerin yapılabileceği küçük bir ameliyathane mevcuttur. Odyoloji – Konuşma Bozuklukları Ünitesi’nde 6 adet sessiz oda, 4 adet odyometri cihazı, 1 adet yüksek frekans odyometre, 4 adet impedansmetre, 2 adet ABR (beyin sapı işitsel uyarı) cihazı, 2 adet otoakustik stimülasyon cihazı, 1 adet kalorik test, 3 ayrı marka için koklear implant programlama sistemi, 1 adet bio-feedback cihazı, ses analizi cihazı ve işitme cihazları için bilgisayarlı uyarlama sistemi mevcuttur.
Kulak Burun Boğaz’a ait 2 adet ameliyathanede endoskopik sinüs cerrahisi sistemi ve mikrodebrider, kulak ameliyatlarında kullanılan 2 adet ameliyat mikroskopu, 1 adet CO2 lazer sistemi, horlama cerrahisinde kullanılan 1 adet Coblator sistemi ile Kulak Burun Boğaz alanında dünyada kullanılan en güncel ameliyat teknikleri uygulanmaktadır.
Odyoloji – Konuşma Bozuklukları Ünitesi Türkiye’de ilk defa Hacettepe Üniversitesi’nde kurulmuş olup halen Türkiye’nin en büyük merkezi konumundadır. Dört cerrah, 6 odyolog ve 3 eğitim odyoloğundan oluşan koklear implantasyon (biyonik kulak) ekibimiz Türkiye’nin en büyük koklear implantasyon ekibini oluşturmaktadır.
Kulak Burun Boğaz Muayenesi
Kulak Burun Boğaz muayenesi poliklinik içindeki muayene odalarında yer alan muayene koltuklarında, hasta oturur pozisyonda iken yapılır. Hastanın şikayeti ne olursa olsun hastanın her iki kulağı, burunu, boğazı, genizi, gırtlağı ve boyunu mutlaka muayene edilir. Gırtlak muayenesi hastanın dili dışarıya doğru çekilmek suretiyle ağız içine sokulan bir ayna yardımı ile yapılır. Öğürme refleksi fazla olan hastalarda gırtlağın görülebilmesi için hastaların boğazını uyuşturmak için bir ilaç sıkılır. Bu ilacın tadı acı olup yutulmasında bir sakınca yoktur. Daha önce benzer bir ilacın tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz. Bu ilaç sıkıldıktan sonra en az 1 saat bir şeyler yiyip içmeyiniz.
Mikroskop ile Kulak Muayenesi
Bazı durumlarda kulaklarınızın mikroskop altında muayenesi gerekebilir. Bu muayene Kulak Burun Boğaz Polikliniği içindeki ameliyathane odası içinde, hasta sırt üstü yatar pozisyonda iken gerçekleştirilir.
Endoskop yardımı ile burun muayenesi
Burunun normal Kulak Burun Boğaz muayenesinde görülemeyen arka tarafının muayenesinin gerekli olduğu durumlarda rigid (sert) endoskoplar ile muayene yapılır. Bu muayene öncesi hastanın ağrı duymaması için burunun bir veya iki tarafına anestetik ilaç emdirilmiş pamuk tamponlar yerleştirilip 2-3 dakika beklenir. Daha sonra endoskopun burun pasajları içinde ilerletilmesi vasıtası ile burun içi muayenesi gerçekleştirilir. Daha önce benzer bir ilacın tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz.
• Endoskop yardımı ile geniz ve gırtlak muayenesi
• Geniz ve gırtlağın normal Kulak Burun Boğaz muayenesi ile yeterli değerlendirlemediği Bu durumlarda fleksil (kıvrılabilen) endoskoplar ile muayene yapılır. Bu muayene hasta muayene koltuğunda oturur pozisyonda iken yapılır. Bu muayene öncesi hastanın ağrı duymaması için burunun bir veya iki tarafına anestetik ilaç emdirilmiş pamuk tamponlar yerleştirilip 2-3 dakika beklenir. Ayrıca hastanın boğazına da uyuşturmak amacı ile ilaç sıkılır. Daha sonra burun içine sokulan endoskopun ilerletilmesi vasıtası ile geniz ve gırtlak muayene edilir. önce benzer ilaçların tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz.
Videolaringostroboskopi
Ses ile ilgili sorunları olan hastaların videolaringostroboskopi verilen cihaz ile muayeneleri gerekebilir. Bu cihaz gırtlağı ve ses tellerininin bir endoskop yardımı ile görülmesini sağlayan ve bu görüntüyü ekrana yansıtan bir cihaz olup bu görüntüler üzerinde ses analizini mümkün kılan bir cihazdır. Bu muayene Kulak Burun Boğaz Polikliniği içinde yer alan Videolaringostroboskopi odasında, hasta oturur pozisyonda iken gerçekleştirilir. Muayene hastanın dili dışarıya doğru çekilmek suretiyle ağız içine sokulan bir endoskop yardımı ile yapılır. Öğürme refleksi fazla olan hastalarda gırtlağın görülebilmesi için hastaların boğazını uyuşturmak için bir ilaç sıkılır. Bu ilacın tadı acı olup yutulmasında bir sakınca yoktur. Daha önce benzer bir ilacın tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz. Bu ilaç sıkıldıktan sonra en az 1 saat bir şeyler yiyip içmeyiniz.
Akustik rinomanometre
Burun tıkanıklığı olan hastalarda ve burun ameliyatlarından önce burun tıkanıklığının seviyesinin ve şiddetinin belirlenmesi için yapılan bir ölçümdür. Bu muayene Kulak Burun Boğaz Polikliniği içinde yer alan akustik rinometre odasında, hasta oturur pozisyonda iken gerçekleştirilir. Burunun her iki tarafının girişine yerleştirilen bir prob yardımı ile yapılan ölçüm, burunun her iki tarafına lokal dekonjestan (burun damarlarını büzen bir ilaç) tatbikini takiben tekrarlanır.
Alerji deri testi
Deri testleri Kulak Burun Boğaz Polikliniği içinde yer alan allerji odasında, hasta oturur pozisyonda iken gerçekleştirilir. Testin yapılabilmesi için hastanın Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde muayene olmuş olması gereklidir. Test için Poliklinik hemşiresinden randevu alınır. Teste gelmeden önce doldurulması gereken bir form hemşire tarafından hastaya verilir. Hastaların deri testi yaptırmadan önce en az 1 hafta antihistaminik (anti alerjik ilaç) kullanmamaları gereklidir.
Komple odyolojik tetkik Çocuk odyometresi Yüksek frekans odyometresi
Akustik impedans Elektrokokleografi ABR
ENoG Otoakustik emsiyon Kalorik testler
Komple vestibüler tetkik TINNITUS (çınlama) tedavisi Vestibüler rehabilitasyon
İşitme cihazı uygulaması Koklear implant fittingi Bilgisayarlı ses analizi
Konuşma bozuklukları tedavisi Larinjektomililerin (gırtlağı alınmış kişilerin) konuşma tedavisi Çocuk konuşma eğitimi
Bölümümüzde kulak-burun-boğaz alanında modern tıpta uygulanan her türlü ameliyat gerçekleştirilmektedir. En sıklıkla uygulanan ameliyatlar aşağıda belirtilmiştir.
-
• Kulak ameliyatları
-
• Burun-sinüs ameliyatları
-
• Baş-boyun kanser ameliyatları
-
• Çocuk KBB ameliyatları
-
• Tüp tatbiki Septoplasti Larinjektomi Tonsillektomi (bademcik)
-
• Timpanoplasti (zar tamiri) Septorinoplasti Glosektomi Adenoidektomi
-
• Stapedektomi Rinoplasti Komando Koanal atrezi açılması
-
• Mastoidektomi Endoskopik sinüs cerrahisi Maksillektomi Dış kulak yolu stenozu açılması
-
• Koklear implantasyon Endoskopik dakriyosistorinostomi Parotidektomi Auriküloplasti
-
• Endolenfatik kese dekompresyonu Endoskopik optik sinir dekompresyonu
-
• Submandibuler gland eksizyonu
-
• Boyun diseksiyonu
-
• Labirentektomi Burun ve sinüs tümörleri cerrahisi Kafa kaidesi cerrahisi
-
• Vestibüler nörektomi
-
• Akustik nörinom cerrahisi
-
• Glomus tümörleri cerrahisi
-
• Horlama cerrahisi
-
• Ses cerrahisi
-
• Maksillofasyal travma cerrahisi
ONLINE RANDEVU İŞLEMLERİ
Web sayfamızın Online Randevu linkine tıklayarak randevu alabilirsiniz.
TELEFON İLE RANDEVU
Çağrı merkezinden hafta içi 08:00-17:00 saatleri arasında telefonla randevu verilmektedir.Randevu telefonumuz 444 4 444 ü arayarak randevu alabilirsiniz.Lütfen randevu sekreterinin soracağı soruları doğru cevaplayınız.Telefonla randevu sırasında TC kimlik numaranızı hazır bulundurunuz.
Randevunuzu ilgili poliklinik için en fazla 6 (altı) gün sonrasına alabilirsiniz..Aynı gün için birden fazla poliklinik randevusu verilmemektedir.
Sonuç, kontrol ve konsültasyon randevusu için ilgili bölüm sekreterliğine başvurunuz. Ancak sıramatik bulunan polikliniklerimizde sonuç göstermek için sıra alınması gereklidir.
Muayene olacağınız poliklinik sekreterliğine giderek giriş işlemlerinizi yaptırınız.
Polikliniklerimize başvurunuz sırasında T.C. Kimlik numarasını içeren Resmi Kimliğin ibraz edilmesi zorunludur.
Diğer randevu bilgileri:
- Yeşil kartlı, 2022'li ve köy korucusu olan vatandaşlarımızın, hastanelerimizden randevu alabilmeleri için, Sağlık Bakanlığına bağlı üçüncü basamak devlet hastanesinden (Eğitim ve Araştırma) ve herhangi bir Üniversite Hastanesinden sevk almış olmaları gerekmektedir.
- 65 yaş ve üzeri hastalarımızın dahili branşları ilgilendiren rahatsızlıklar (diabet, hipertansiyon, eklem ağrısı, astım, kemik erimesi, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği gibi) için öncelikle Geriatri polikliniğinden randevu almaları gerekmektedir.
Öncelikli Hasta Uygulamasına ilişkin randevular
- Hastanemizde öncelikli olarak hizmet verilebilecek hastalar; ilgili mevzuat uyarınca acil, adli, yaşlı ve özürlü hastalarımız ile Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gazilere (kimlik ibraz edilmesi halinde) öncelik hakkı tanınmaktadır.
- Öncelik hakkı tanınan hastaların hakları saklı kalmak kaydıyla, Çağrı merkezinden randevu alan hastalar mümkün olduğunca randevu aldıkları saatte muayene edilecektir.
MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ MUAYENE VE HİZMET RANDEVUSU
• Bizzat öğretim üyesine muayene olmak isteyen hastalar için; Sağlık Uygulama Tebliği ile belirlenmiş olan poliklinik muayene ücretinin en fazla iki katı kadar ilave ücreti,
• Bizzat öğretim üyesi tarafından verilen tetkik, tedavi, ameliyat vb. hizmetler için ise Sağlık Uygulama Tebliği ile belirlenen hizmet bedelinin en fazla bir katı kadar ilave ücreti hastane veznesine yatırmaları gerekmektedir.
• Ancak öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için yapılacak ödemede, Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin iki katını geçemez.
• Mesai dışı öğretim üyesi muayene/hizmet randevusu için hafta içi mesai saatleri içinde 444 4 444 numaralı telefonu veya aşağıda belirtilen bölüm sekreterliklerini aramanız gerekmektedir.
Kulak-Burun-Boğaz Polikliniği
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin B katındadır (Zemin katın 2 kat aşağısı). 7 No.lu kapıdan girildiğinde görülen koridorun sonundan 2 kat aşağıda, 4 No.lu kapıdan girildiğinde 1 kat yukarıda ve1 veya 2 No.lu kapılardan girildikten sonra Erişkin Hastanesi’nin ana koridorlarına yürürken görülen ilk merdivenden 2 kat aşağıdadır.
Kulak-Burun-Boğaz Anabilim Dalı’nda çalışan öğretim üyelerinin tümünün odaları bu poliklinik içinde yer almaktadır. Poliklinik ve öğretim üyesi muayenelerinin tümü de bu poliklinikte gerçekleşmektedir.
Telefon: +90 (312) 305 17 86
Odyoloji-Konuşma Bozuklukları Ünitesi
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin B katındadır (Zemin katın 2 kat aşağısı). 7 No.lu kapıdan girildiğinde görülen koridorun sonundan 2 kat aşağıda, 4 No.lu kapıdan girildiğinde 1 kat yukarıda ve1 veya 2 No.lu kapılardan girildikten sonra Erişkin Hastanesi’nin ana koridorlarına yürürken görülen ilk merdivenden 2 kat aşağıdadır. Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nin karşısındadır.
Odyoloji öğretim üyelerinin tümünün odaları bu ünite içinde yer almaktadır ve tetkiklerin tümü burada gerçekleşmektedir.
Telefon: +90 (312) 305 14 36
İşitme ve Konuşma Eğitimi Ünitesi
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Binası 3. katında faaliyet göstermektedir. Bu bina Çocuk Hastanesi’nin karşısında yer alan 1 No.lu otopark içinden geçen yol yokuş yukarıya doğru takip edildiğinde sağ tarafta yer almaktadır.
Telefon: +90 (312) 305 10 68 (Bu telefon numaralarından KBB ve Odyoloji bölümlerine ulaşılmamaktadır.)
Erişkin Kulak-Burun-Boğaz Servisi (Bölüm 43)
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin 3. katındadır (zemin katın üç kat üstü). 7 No.lu kapıdan girildiğinde görülen koridorun sonundan 3 kat yukarıda, 4 No.lu kapıdan girildiğinde 5 kat yukarıda ve1 veya 2 No.lu kapılardan girildikten sonra Erişkin Hastanesi’nin ana koridorlarına yürürken görülen ilk merdivenden 3 kat yukarıdadır.
Telefon: +90 (312) 305 14 30