Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Gastroenteroloji Bilim Dalı
Bölümümüzde modern tıbbın kapsamındaki bütün tanısal ve tedavi edici gastroenterolojik işlemler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Gastoroenteroloji Bilim Dalı’nın öğretim üye ve görevlileri başta olmak üzere uzman personel tarafından gerçekleştirilmektedir. Gastroenteroloji Bölümü’müz Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde hizmet vermekte ve yer almaktadır.
Gastroenteroloji Bölümü’müzün ekipmanı arasında üst gastrointestinal endoskopi için konvansiyonel ve video sistemlere ait toplam 5 adet ön görüşlü endoskop (gastroskop), alt gastrointestinal endoskopi için konvansiyonel ve video sistemlere ait toplam 4 adet kolonoskop (tüm kolonun görüntülenmesi için) ve 2 adet fibersigmoyidoskop (distal kolonun görüntülenmesi için), ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyopankreotikogafi) için konvansiyonel sisteme ait toplam 3 adet yan görüşlü endoskop (duodenoskop), ince barsak görüntülemesi için kapsül entoroskopi sistemi ve bir adet ultrasonografi cihazı bulunmaktadır.
Türkiye’de ilk kez bir üniversite hastanesinde kapsül enteroskopi sistemi bilim dalımızda uygulanmış olup, dünyada sayılı sayıda merkezde bu sistem bulunmaktadır.
Hatice Yasemin Balaban MD.
Prof.Dr.
Onur Keskin MD.
Prof.Dr.
Cem Şimşek MD.
Doç.Dr.
Muhammed Bahaddin Durak MD.
Doç.Dr.
Bengi Öztürk MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Işıklı bir sistem olan endoskop kullanılarak yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı incelenmektedir. Panendoskopi; peptik ülser, yemek borusu kanserleri ve mide kanserleri başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhisinde altın standart oluşturmaktadır. Ayrıca peptik ülsere bağlı kanamalar ve kronik karaciğer hastalarında gelişen varis kanamaları başta olmak üzere üst gastrointestinal sistem kanamalarında minimal invazif tedavi olanakları sunmaktadır. Yemek borusu ya da mide çıkışında (pilor kanalı) gelişen darlıklar değişik endoskopik yöntemlerler genişletilebilmektedir. Yemek borusunun kansere bağlı darlıklarında stent (tüp) yerleştirilerek hastanın normal yolla beslenmesi sağlanabilmektedir.
Panendoskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• Yüksek tansiyon, akciğer ve kalp hastalığı bulunan kişilerin, takip eden doktor tarafından panendoskopi yapılabilirliliği yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir. Kumadin gibi bazı ilaçların işlem öncesi kesilmesi ya da kalp kapakçığı değişmiş olan kişilere işlem öncesi antibiyotik verilmesi gerekebilmektedir.
-
• İşlem sırasında mukozanın iyi değerlendirilebilmesi için midenin boş olması gerekmektedir. Ayrıca işlem sırasında öğürme refleksi uyarıldığı için mide içeriğinin akciğerlere kaçma riski mevcuttur. Bu nedenlerle işlem öncesi saat 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir, ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. Şeker hastaları sabahki hap ya da insulin dozlarını ve kahvaltılarını yanlarında getirip panendoskopi sonrası ilaçlarını alarak kahvaltılarını yapmaları gerekmektedir.
-
• İşlem istek kağıdında hastada düşünülen muhtemel tanının, geçirilmiş mide cerrahilerin, yapılmışsa önceki panendaoskopi bulgularının, sistemik hastalıklar ve varsa ilaç alerjilerinin ayrıntılı belirtilmesi işlemi kolaylaştırmakta ve komplikasyon riskini azaltmaktadır.
-
• İşlem sırasında öğürme refleksini azaltmak için boğaz bir sprey ile uyuşturulmaktadır. Özel durumlarda kişilere damardan uygulanan sakinleştirici ilaçlar verilmektedir. İşlem hastanın özelliğine göre 5-30 dakika almaktadır.
-
• Panendoskopi sonrasında kişi boğazındaki uyuyşukluk geçince (yaklaşık 1 saat sonra) yemek yiyebilir ve normal hayatına devam edebilir. Damardan sedasyon verilen kişilerin o gün araba kullanmaması gerekmektedir.
Panendoskopi raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Rektoskopi makat ve kalın barsağın distal (en uç) 25 santimini değerlendirilmesini sağlayan bir işlemdir. Makat kanaması olan her kişide rektoskopi yapılması rektum kanserlerinin erken tanısı için önemlidir. Ayrıca bazı tip hemoroidler bağlama yöntemiyle tedavi edilebilmektedir.
Rektoskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. Şeker hastaları sabahki hap ya da insulin dozlarını ve kahvaltılarını yanlarında getirip rektoskopi sonrası ilaçlarını alarak kahvaltılarını yapmaları gerekmektedir.
-
• İşlem günü saat 8 00’de aç olarak gastroenteroloji polikliniğine gelinmesi gerekmektedir. Hastalara işlem öncesi barsaklarını temizlemek için lavman yapılmaktadır. Yeterli barsak temizliğinin sağlanabilmesi için özellikle kabızlık sorunu olan kişilerin bir gün önce posasız-sıvı gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. Yeterli barsak temizliğinin sağlanamadığı kişilerde işlemin daha sonra tekrarlanması gerekebilmektedir. İşlem sırasında kişilerin diz-dirsek pozisyonunu (secde eder gibi) alması gerekmektedir. İşlem yaklaşı 5 dakika sürmektedir.
Rektoskopi raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Fibersigmoidoskopi makat ve kalın barsağın distal (en uç) 60 santiminin değerlendirilmesini sağlayan bir işlemdir. Makat kanaması olan her kişide rektoskopi yapılması kalın barsak kanserlerinin erken tanısı için önemlidir.
Fibersigmoidoskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. Şeker hastaları hap ya da insulin dozlarını ve öğünlerini yanlarında getirip fibersigmoidoskopi sonrası ilaçlarını alarak öğünlerini yemeleri gerekmektedir.
-
• İşlem günü saat 10 00’da aç olarak gastroenteroloji polikliniğine gelinmesi gerekmektedir. Hastalara işlem öncesi barsaklarını temizlemek için lavman yapılmaktadır. Yeterli barsak temizliğinin sağlanabilmesi için özellikle kabızlık sorunu olan kişilerin bir gün önce posasız-sıvı gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. Yeterli barsak temizliğinin sağlanamadığı kişilerde işlemin daha sonra tekrarlanması gerekebilmektedir. Hastalara işlem öncesi barsağı temizlemek için 1-2 kez lavman yapılmaktadır. İşem yaklaşı 5-10 dakika sürmektedir.
Fibersigmoidoskopi raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Kolonoskopi tüm kalın barsağın ve gerekli durumlarda ince barsağın uç kısmını değerlendirmeye imkan veren bir işlemdir. Kalın barsak kanserlerinin erken tanısı, kronik ishalli hastaların tanısı için gerekli bir işlemdir. Ayrıca kansere zemin hazırlayan polipler çıkarılmakta, bazı kanamalar burdurulmakta ve kalın barsaktaki darlıklar balonla genişletilerek ya da stent (tüp) takılarak normal yolla dışkılama sağlanabilmektedir.
Kolonoskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• Barsağın tam olarak temizlenmiş olması, sağlıklı ve yeterli bir işlem için şarttır. Bu nedenle önerilen 3 günlük posasız diyete tam uyulmalı ve bir gece öncesinde alınması gereken ishal yapıcı ilaçlar eksiksiz kullanılmalıdır. İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. Şeker hastaları hap ya da insulin dozlarını ve öğünlerini yanlarında getirip kolonoskopi sonrası ilaçlarını alarak öğünlerini yemeleri gerekmektedir.
-
• İşlem günü saat 10 00’da aç olarak gastroenteroloji polikliniğine gelindiğinde önce barsak temizliği için 1-2 kez lavman yapılmaktadır. İşlem yaklaşık 45 dakika sürmektedir. İşlem sırasında damardan sakinleştiriciler verilmekte bu nedenle çoğunlukla kişiler işlemi hatırlamamaktadır.
Kolonoskopi raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Safra kanallarını ve pankreas kanalının görüntülenmesini sağlayan bir işlemdir. Safra kanalı taşlarının ameliyatsız çıkarılmasını mümkün kılmaktadır. Safra kanalının benign (kanser dışı) ya da malign ()kansere bağlı) darlıklarının balonla genişletilerek ya da stent (tüp) konularak tedavi edilebilmektedir.
ERCP öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• Yüksek tansiyon, akciğer ve kalp hastalığı bulunan kişilerin, takip eden doktor tarafından ERCP yapılabilirliliği yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir. Kumadin gibi bazı ilaçların işlem öncesi kesilmesi ya da kalp kapakçığı değişmiş olan kişilere işlem öncesi antibiyotik verilmesi gerekebilmektedir.
-
• İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. Şeker hastaları sabahki hap ya da insulin dozlarını ve kahvaltılarını yanlarında getirip ERCP sonrası ilaçlarını alarak öğünlerini yemeleri gerekmektedir.
-
• İşlem günü saat 9 00’da aç ve önceden reçete edilmiş ilaçlarla birlikte gastroenteroloji polikliniğine gelinmesi gerekmektedir. İşlem yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Ancak işlem sırasında damardan sakinleştiriciler verilmekte bu nedenle çoğunlukla kişiler işlemi hatırlamamaktadır.
ERCP raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
İnce bağırsak hastalıklarını tanısında yeni bir yaklaşım olup önceleri endoskop ile ulaşılması mümkün olmayan barsak segmentlerinin değerlendirilmesine olanak veren bir sistemdir.
Kapsül enteroskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
-
• İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir.
-
• İşlem için kişinin vücuduna elektirotlar yerleştirilmekte ve kişinin yuttuğu kapsül şeklinde bir kamere aracılığı ile 8 saat süre ile kayıt alınmaktadır. Daha sonra bu kayıt doktor tarafından değerlendirilmektedir. Yutunlan kamera her hasta için bir kez kullanılmakta ve fizyolojik yollarla dışarı atılmaktadır. İşlem sırasında kişi yiyip içme dışında tüm günlük aktivitelerine devam edebilmektedir.
Kapsül enteroskopi raporları işlemden 3 işgünü sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Gastrostomi çeşitli nedenlerle gıdaları yutamayan kişilerin midelerine endoskopik olarak tüp yerleştirilmesi işlemidir. Gastrostomi tüpünden verilen evde hazırlanmış ya da ticari mamalar aracılığıyla kişilerin beslenmesi sağlanır. Gerekli durumlarda gastrostomi tüpü jejunostomi tüpüne (ince barsak beslenme tüpüne) dönüştürüle bilmektedir.
Gastrostomi öncesi bilmeniz gerekenler;
Gastrostomi hastanede yatan ya da polikliniğe başvuran hastalara açılabilir. İşlem sırasında yerleştirilecek olan gastrostomi tüpünün önceden temin edilmesi gerekmektedir. İşlem öncesi kişi 8-10 saat açlık aç kalmalıdır. İşlem sırasında lokal ağrı kesiciler ve gerekli durumlarda damardan sakinleştiriciler verildığı için kişi ağrı hissetmemektedir. İşlem 15-20 dakika sürmektedir. Özel durumlar dışında gastrostomi tüpü yerleştirildikten 6-12 saat sonra kullanılabilir. Gastrostomi tüpün çalışması günlük kontrol edilmeli, çevresine pansuman yapılmalı ve gelişebilecek olan infeksiyonlar yönünden takip edilmeli. Yutma güçlüğünün düzelmesi durumunda gastrostomi tüpü acı vermeden kolaylıkla çıkarılabilir ya da deforme olan gastrostomi tüpleri değiştirilebilir..
Gastrostomi raporları ertesi işgünü saat 15:00’ten sonra poliklinik sekreterliğinden alınabilir.
Doktorun uygun gördüğü durumlarda karaciğer dokusunun incelenmesine olanak sağlayan bir işlemdir.
Karaciğer biyopsisi öncesi bilmeniz gerekenler;
İşlem öncesi gece 12 00’den sonra herhangi bir şey yenilip içilmemelidir ancak tansiyon ve kalp ilaçları az miktarda su ile alınabilir. İşlem günü hastane yatışına uygun sevk kağıdı ve hastane dosyası ile birlikte saat 8 30’da gastroenteroloji polikliniğine gelinmelidir. Karaciğer biyopsisi düşükte olasılıkla da olsa kanamaya yol açabileceği için işlem öncesi kanama parametrelerinin normal olup olmadığı kontrol edilmekte ve işlem sonrası en az 4 saat vital bulgu ve –gerekirse- hemoglobin takibi yapılmaktadır. Lokal ağrı kesiciler uygulandıktan sonra özel bir iğne ile karaciğer dokusundan örnek alınmaktadır. En az 4 saat süre ile mutlak yayak istirahati gerekmekte bu nedenle rahat giyisiler giyilmesi ve refakatçi bulundurulması önerilmektedir. Karaciğer biyopsi sonrası eğer doktor uygun görürse yaklaşık 4 saat sonra ilaçlarını alarak yemek yenilebilir. Hasta işlem ertesi gün banyo dahil normal günlük hayarına dönebilir.
Karaciğer biyopsi raporları yaklaşık 10 işgünü sonra patoloji bölümü sekreterliğinden alınabilir.
Kronik ishal nedenlerini araştirmak için kullanılan bir testtir.
Gaitada yağ tespiti öncesi bilmeniz gerekenler;
Öncesinde 3 gün süre ile 100gr yağ içeren diyet alınması gerekmektedir. Diyette alınan yağ miktarı sonucu direkt etkilediği için diyete tam uyulması doğru sonuç elde edilebilmesi için şarttır. Diyet sonrası 24 saat süre ile dışkının bir kap/kovada biriktirilerek tamamının test için gastroenteroloji laboratuvarına getirilmesi gerekmektedir.
Gaitada yağ tespiti raporları 2 işgünü sonra gastroenteroloji laboratuvarından alınabilir.
Gastroenteroloji bölümümüzde 1974 yıllından beri yapılmaktadır. Karın duvarı ve karın içi organların direkt görüntülenmesini ve biyopsi alınmasını sağlayan bir işlemdir. Özellikle nedeni bulunamayan karın içinde sıvı birikimi olan hastalarda tanısal önemi büyüktür.
Peritonoskopi öncesi bilmeniz gerekenler;
Peritonoskopi hastanede yatan hastalarda ameliyathane şartlarında gerçekleştirilmektedir. İşlem sırasında lokal ağrı kersiciler ve damardan sakinleştirici ilaçlar verilmekte, gerekirse genel anestezi uygulanmaktadır. İşlem sırasında karın boşluğuna hava verilerek şişirilmekte daha sonra özel bir kamera ile karın boşluğu görüntülenmektedir.
Gastroenteroloji bölümümüzde poliklinik muayenesi 444 4 444 numaralı telefondan ya da “Online Randevu Al” linkinden randevu verilmektedir.
Çarşamba günleri 12.00'a kadar eğitim vardır.
17 yaş üstü hastalar muayene edilmektedir.
Endoskopik işlemler için hastayla yapılan görüşmeden sonra doktor tarafından endikasyon ve kontraendikasyonlar açısından değerlendirilerek bölümden verilmektedir.
ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyopankreotikogafi) randevuları Gastoenteroloji Polikliniğimizden verilmekte olup, ancak işlem Erişkin Hastanesi 7.blok 1.katında yer alan Endoskopi Ünitesi(Bölüm 71)'nde yapılmaktadır.
Gastroenteroloji Bölümü
Gastroenteroloji Bölümü'müzün öğretim üyeleri ve poliklinik Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları binasında yer almaktadır. Öğretim üyeleri ve polikliniğe ait olmak üzere 2 adet sekreterlik bulunmaktadır. Endoskopik girişimler Erişkin Hastanesi 7.blok 1.katında yer alan Endoskopi Ünitesi(Bölüm 71)'nde gerçekleştirilmektedir.
Telefon:
+90 (312) 305 17 13 (Poliklinik)
+90 (312) 305 17 12 (Öğretim üyeleri)
+90 (312) 305 17 14 (Endoskopi Ünitesi Sekreterlik)
ERCP için
ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyopankreotikogafi) randevuları Gastoenteroloji Polikliniği'mizde verilmekte ancak işlem Erişkin Hastanesi 7.blok 1.katında yer alan Endoskopi Ünitesi(Bölüm 71)'nde gerçekleştirilmektedir.
Gastrointestinal Motilite Laboratuvarı
Gastrointestinal Motilite Laboratuvarı Hacettepe Erişkin Hastanesi C. katında yer almaktadır.
Gaitada Yağ Testi için
Gaitada yağ testi Morfoloji Binası 4. katta yer alan Gastroenteroloji Laboratuarı'nda yapılmaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 17 56