Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Genel Dahiliye Bilim Dalı
İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde başlangıçta Genel Dahiliye Ünitesi olarak Prof. Dr. Tümay Sözen tarafından 2002 tarihinde kuruldu, Eylül 2013’de Bilim Dalı oldu. Genel Dahiliye Bilim Dalı İç Hastalıkları poliklinik binasında giriş katında hizmet vermektedir. Genel Dahiliye Bilim dalı hem poliklinik hizmeti vermekte hem de hastanede yatan hastaların dahiliye açısından günlük takiplerini konsültanlık hizmeti ile sağlamaktadır. Genel Dahiliye Bilim dalı öğretim üyeleri, öğretim ve araştırma görevlileri ile poliklinik ve yatan hasta servislerinde 18 yaş üstü hastalara hizmet vermektedir.
Mine Durusu Tanrıöver MD.
Prof.Dr.
Gülay Sain Güven MD.
Prof.Dr.
Şerife Gül Öz MD.
Prof.Dr.
Alpaslan Kılıçarslan MD.
Prof.Dr.
Lale Özışık MD.
Doç.Dr.
Nursel Çalık Başaran MD.
Doç.Dr.
Oğuz Abdullah Uyaroğlu MD.
Doç.Dr.
Murat Özdede MD.
Öğr.Gör.Dr.
Çoklu ve kronik hastalıkların yönetimi, koruyucu hekimlik uygulamaları, akut bakım (kritik hastanın erken tanınması, tedavisi ve yönlendirilmesi), palyatif (destekleyici) bakım, yatan hasta izlemi, perioperatif bakım Genel Dahiliye' nin hasta odaklı hizmet alanları arasında yer alır. Bunların yanında adolesan tıbbı (18-25 yaş), doğumsal hastalıkların erişkin yaştaki izlem ve tedavisi ile uluslar arası hastaların tıbbi bakımı da Genel Dahiliye' nin uygulama alanlarıdır.
Bilim Dalımız tarafından poliklinik sürecinde
a) Kronik hastalıkların tedavisinin ve takiplerinin sağlanması, hastanın bir bütün olarak değerlendirilerek el alınması, karmaşık ve kronik çoklu hastalıkları olan hastaların bakım ve tedavisinin koordine edilmesi;
b) Sağlıklı insanların periyodik sağlık kontrolleri (sağlık taramaları) ile yüksek hastalık riski taşıyan bireylerin erken dönemde saptanması, bu bağlamda kişi ve toplum sağlığını iyileştirmek için koruyucu hekimlik uygulamaları yapılması;
c) Cerrahi yaklaşım gerektiren hallerde, hastanın yaşamını riske atabilecek sağlık sorunlarının saptanması için, ameliyat öncesi değerlendirme ve gereken tıbbi yardımın sağlanması ve iç hastalıkları açısından cerrahi sonrası izleminin yürütülmesi,
d) Poliklinik başvurusu yapan, acil/kritik hastaların yatırılarak izlenmesi,
e) Hastalıklarının son döneminde bulunan hastalara destekleyici bakım hizmetlerinin uygulanması;
Yatan hasta bakımı sürecinde
a) Servis konsültanlığı yoluyla İç Hastalıkları servislerinde yatan hastaların bakım hizmetleri aşamasında bölümler arasında gereken işbirliği ve uyumun sağlanmasına katkıda bulunarak, hastayı bir bütün olarak tüm sorunlarıyla değerlendirip gereken tanısal tetkiklerin en etkin olarak uygulanması;
b) Dış servis konsültanlığı yoluyla tüm hastane genelinde yatan, dahiliyeyi ilgilendiren sorunları olan hastaların bakım sorumluluğunu üstlenerek, en üst düzeyde bakımın sağlanması;
c) Akut bakım servisinde yatan hastaların izlenmesi ve tedavilerinin yürütülmesi hizmetleri verilmektedir.
Bölümümüzden muayene randevusu alan hastalar öğretim üyeleri, araştırma görevlileri tarafından değerlendirilir ve mevcut şikayetleri ve hastalıklarına yönelik gerekli tetkikleri planlanır. Kan, idrar, radyolojik tetkiklerin sonuçları ile hastalar tekrar değerlendirilir ve tedavileri planlanır. Gerekli durumlarda raporlama, reçeteleme işlemleri yapılır. Gerekli hallerde farklı bölümlere konsültasyonlar yapılır. Hastalara kontrol süreleri ile ilgili bilgi verilir.
Hastalar hastalıklarına göre belirlenen sürelerde kontrol muayeneleri için başvurduklarında hastalıklarının mevcut durumu, tedaviye yanıtı ve gerekliyse kontrol tetkikleri görülür. Yeni şikayetleri oluşan hastalar bu açılardan da değerlendirilir.
Hastanemizde, acil servise başvuran veya dahiliye dışı servislerde yatmakta olan hastaların İç Hastalıkları konsültasyonları bölümümüzden yürütülmektedir. Hastaların operasyon öncesi rutin değerlendirilmesi, operasyon öncesi ve sonrası ortaya çıkan dahiliyeyi ilgilendiren problemlerin değerlendirilerek düzeltilmesi, medikal tedavi için diğer bölümlerde yatan hastaların dahiliyeyi ilgilendiren hastalıklar açısıdan takipleri bölümümüz tarafından araştırma görevlisi ve öğretim üyesi düzeyinde sağlanmaktadır.
Konsültanlık Sistemi
İç Hastalıkları servislerinde yatmakta olan hastaların tetkik ve tedavilerinin, bölümler arası konsültasyonlarının koordineli bir şekilde yürütülmesi için dahiliye servislerinde konsültan hekim olarak Genel Dahiliye Bilim Dalı öğretim üyeleri ve görevlileri konsültanlık hizmeti vermektedir.
Genel Dahiliye Bilim Dalı bünyesindeki öğretim üyelerimizin liderliğinde yoğun bakım ihtiyacı olmayan ancak akut/kritik hastaların bakımı “akut bakım servisi” nde yürütülmektedir.
Poliklinik hizmetleri randevu ile sağlanmaktadır. Muayene ve kontrol randevuları 444 4 444 numaralı telefondan alınmaktadır. Muayeneye gelen hastaların nüfus cüzdanı, varsa sevk veya yönlendirme kağıdı ile başvurmaları gerekir.
Polikliniklerimizde 18-65 yaş arası kişiler için hipertansiyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, tiroid hastalıkları, osteoporoz, kalp yetmezliği, gastrit, anemi gibi kronik hastalıkların takip ve tedavisi; yeni başlayan belirtiler ve bulgular doğrultusunda hastalıkların tanısını koyma ve uygun tedavileri verme; destekleyici bakım konusunda kronik hastalıkları olan kişilere sağlık hizmeti sunma; koruyucu ve önleyici tedavilerde sağlıklı yaşam önerileri, aşılama önerileri ve güncel kanıta dayalı tıp verilerine göre sağlık taramaları yapmaya yönelik hizmetler verilmektedir. Bu hizmetler verilirken dünya literatürü takip edilerek en son takip ve tedavi yaklaşımları yürütülmektedir.
Genel Dahiliye Bilim Dalı, İç Hastalıkları poliklinik binasının giriş katında bulunmaktadır.
Poliklinik ve Öğretim Üyeleri Sekreterliği
Telefon:
+90 (312) 305 12 49
+90 (312) 305 30 29 (Bilim Dalı)