Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Yoğun Bakım Bilim Dalı ve Ünitesi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi 1980’li yılların başında kurulmuştur. 1998 yılından bu yana hizmet sunumu yanında tıp öğrencisi, İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları asistan eğitimi ile Yoğun Bakım hemşirelik eğitimleri ve araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı kurulmuştur. Halen Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi’nde yüksek teknolojik donanımlı yaklaşık 40 odalı Yoğun Bakım Ünitesi ve Bilim Dalı olarak hizmet vermektedir.
2001 yılında resmi olarak yoğun bakım yan dal uzmanlık eğitimi başlamıştır. 2013 yılına kadar bilim dalımızda 5 yoğun bakım uzmanı yetişmiştir. Bu tarihten itibaren fakültemizde multi-disipliner yoğun bakım eğitim programı oluşturulmuş ve günümüze kadar bu eğitim programından 27 uzman yetişmiştir. Toplamda yetişen 32 uzman Türkiye genelinde uzman ve öğretim üyesi olarak hizmet vermektedirler.
Bilim dalımız, 2007 yılında UEMS (Avrupa Tıpta Uzmanlık Eğitimi Birliği)’e bağlı “European Board of Intensive Care Medicine (Avrupa Yoğun Bakım Kurulu)” tarafından eğitim alanında akredite olmuş Türkiye’deki ilk ve tek yoğun bakım bilim dalıdır. Bilim dalımız 2020 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Sepsis Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HUSEP) kurmuştur.
Yoğun Bakım bilim alanının misyonu çoklu organ yetmezliği bulunan veya risk grubunda olan akut/kritik hastaların tanı, izlem ve tedavilerini yürütmek, bu alanda eğitim ve araştırma faaliyetleri yapmaktır. Yoğun Bakım üniteleri de ağır ve iyileşme ihtimali yüksek hastalar için kurulmuş birimlerdir. Genel durumu ağır olmakla birlikte yaşamın son döneminde olan hastalar yoğun bakım dışında farklı ünitelerde yatırılmalıdırlar. Ünitemize hasta kabulü, izlemi, servislere devir veya taburculuğu uluslararası standartlara göre yoğun bakım hekimlerimiz tarafından planlanmaktadır. Kapalı sistem denilen bu yönetim şeklinin hastaların sağ kalım oranlarını artırdığı, uluslararası ve bölümümüzce yapılan bilimsel çalışmalarda ispatlanmıştır.
Yoğun Bakım Ünitemizde dahili ve cerrahi sorunları olan her türlü erişkin kritik yoğun bakım hastasına multi-profesyonel bir ekiple (hekim, hemşire, fizyoterapist, klinik eczacı, tıbbi sekreter, hizmetli) 7 gün 24 saat kesintisiz yüksek standartlarda bakım ve tedavi yapılmaktadır. Yoğun Bakım Ünitemizde izlenen belli başlı hastalıklar ve sorunlar; sepsis, şok, çoklu organ yetmezliği, kronik akciğer hastalıklarına bağlı (KOAH, kifoskolyoz gibi) solunum yetmezliği, ağır zatürre (pnömoni) ve akciğer damarlarında pıhtılaşma (pulmoner tromboemboli), kalp krizi komplikasyonları, kalpte ritim problemleri, sindirim sistemi kanamaları ve tıkanmaları, komplike pankreas iltihabı (pankreatit), ağır karaciğer ve böbrek yetmezliği, bazı beyin-sinir hastalıkları, koma, ağır ilaç-madde zehirlenmeleri, endokrin ve metabolik aciller, gebelikte ve sonrasında gelişen komplikasyonlar, travma hastaları, ameliyat sonrası kritik hasta takibi ve benzeridir.
2020 yılında dünyayı etkileyen COVID-19 hastalığı pandemisinde bilim dalımıza bağlı yoğun bakım ünitelerimizde hem COVID, hem COVID olmayan hastalara yoğun hizmet verilmiştir. Ayrıca, 2020 yılından itibaren dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkede bulunan yoğun bakım sonrası hasta izlem polikliniği de oluşturulmuştur. Yoğun bakımdan taburcu ettiğimiz hastalarımızın takiplerine belli aralıklarla polikliniğimizde devam edilmektedir.
Arzu Topeli İskit MD.
Prof.Dr.
Nazmiye Ebru Ersoy Ortaç MD.
Prof.Dr.
Serpil Öcal MD.
Doç.Dr.
Burçin Halaçlı MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Göksel Güven MD.
Doç.Dr.
Esat Kıvanç Kaya MD.
Öğr.Gör.Dr.
Mehmet Yıldırım MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Çoklu organ yetmezliği olan kritik hastaların tanı ve tedavileri, yaşam kaliteleri de ön planda tutularak yürütülür.
Multi-profesyonel ekip, multi-disipliner anlayışla, gelişmiş monitörizasyon teknikleri yardımıyla, solunum, kalp ve böbrekler başta olmak üzere tüm organlar için destek tedavileri uygulanır.
Beslenme tedavileri, fizyoterapi uygulamaları ve genel bakımları yapılır.
Taburcu olan hastalar belli aralıklarla poliklinik kontrollerine davet edilir.
Hastalar acil servisten, hastanemiz yatan hasta kliniklerinden ve 112 veya diğer ambulanslar aracılığıyla farklı hastanelerden kabul edilmektedirler. Taburcu olan hastaların poliklinik randevuları taburculuk sırasında belirlenmektedir.
Hasta yakınlarına her gün saat 11.00’de hasta bilgilendirme odasında hastaları hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Ancak yoğun bakım hastalarında acil müdahale söz konusu ise görüşme yapılamayabilir. Doktorlarımızın iş yoğunluğunu da düşünerek, hasta hakkında düzenli bilgi akışının sağlanabilmesi için hastanın yakınları arasında birinci derece akrabalık ilişkisi bulunan yalnızca bir veya iki kişinin doktor ile irtibatta olması germektedir. Hastanın takiplerinde ek gelişmeler olması durumunda hasta yakınlarının bıraktıkları telefon numaralarından ulaşılarak bilgilendirme yapılır. Hasta servise geçeceği zaman hasta yakınlarına ulaşılarak bilgi verilir. Ziyaret saati 13.30-14.30’dur ancak doktor ve hemşireler hastanın ihtiyacına göre ziyaret saatlerini arttırabilirler veya bazı hastalarda ziyaretleri kısıtlayabilirler.
Ziyaret politikalarında değişiklikler yapılabilmektedir. Örneğin, COVID-19 salgınında Sağlık Bakanlığı kararları, önerileri ve Hastane Enfeksiyon Kontrol önlemleri doğrultusunda ziyaret kısıtlamaları yapılmak zorunda kalınmıştır.
Yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyondan korunmak için en önemli temel kural el hijyeninin sağlanmasıdır. Bu nedenle hasta ziyaretlerinde hastayla her temas öncesi ve sonrasında el hijyeni mutlaka sağlanmalıdır. Hastanızın başında yer alan el dezenfektanını elinize sıktıktan sonra ellerinizi iyice ovuşturun ve kurumasını bekleyin. Hastanıza dokunduktan sonra yoğun bakımdan çıkmadan önce aynı işlemi uygulayın ya da yoğun bakım girişinde yer alan lavabolarda sıvı sabunla ellerinizi yıkayıp kuruladıktan sonra hastanızı ziyaret edin ve çıkarken de mutlaka tekrar aynı işlemi uygulayın. Kendi hastanız dışında başka hastaya ya da malzemeye dokunmayınız.
Yoğun Bakım Ünite’lerine girerken önlük, galoş, maske ve eldiven kullanılmasına kesinlikle gerek bulunmamaktadır. Bu tip özel giysiler doktor ve hemşirelerin belirlediği sadece bazı grup hastalar için kullanılmaktadır.
Bağışıklık sistemi zayıflamış, bulaşıcı hastalığı olan veya özel durumu bulunan hastaların ziyaretine doktor karar verir. İzolasyonu olan hastalarda hasta yakınına izolasyon bilgileri verilerek ziyaret sağlanmaktadır.
Hastalar yatınca özel eşyaları teslim alınmalı, hasta ihtiyaçları mutlaka baş hemşire, hastadan sorumlu hemşire veya ünite sekreterine bırakılmalıdır. Hastaların e-nabız şifreleri açık olmalı, iletişim için mutlaka birinci derece en az bir yakının isim ve telefonları bırakılmalıdır.
Hastanız için merak ettiklerinizi başka hasta yakınlarına, diğer doktor ve sağlık çalışanlarına değil, sadece hastanızı takip eden uzman doktora ve sorumlu hemşiresine sorunuz.
Tüm dünyada teknolojik gelişmelerin sayesinde bakım hastalarının ve yakınlarının ev ortamında yaşamlarını daha konforlu idame ettirmeleri amacıyla evde bakım hizmetleri geliştirilmiştir. Yoğun bakım ünitemizde tedavileri tamamlanan bakım hastaları için evde bakım planı oluşturulmakta ve eğitimi verilmektedir. Aile bilgilendirilerek evde uygun olan malzeme ve cihazlar raporlanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sağlanmaktadır. Bazı hastaların bakımları için farklı sağlık kuruluşlarına sevkleri yapılabilmektedir. Hastanın yaşamını maksimum konfor ve sağlıkta devam ettirebilmesi için gerekli düzenlemeler hastaya göre yapılmaktadır. Bu konuda hasta yakınlarının yoğun bakım hekimi ile iyi bir iletişim kurması hastalar için uygun bir yaklaşım olacaktır.
Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye/Merkez Kampüsü Erişkin Hastanesi Acil-Yoğun Bakım Binası 1. ve 2. kat
Hacettepe İç Hastalıkları Yoğun Bakım (HİYOB):
Twitter: @HIYOB_ Instagram: @hiyob_hacettepe
Sepsis Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HUSEP): www.husep.hacettepe.edu.tr
Twitter: @husepsis Instagram: @husep_hacettepe
Telefon:
Bilim dalı sekreterliği: +90 (312) 305 3627, 3628
1. kat yoğun bakım ünitesi: +90 (312) 305 3613, 3614, 3617, 3622
2. kat yoğun bakım ünitesi: +90 (312) 305 3600, 3601, 3604