Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tıbbı kapsamındaki tüm tanı ve tedavi yaklaşımları Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nın öğretim üye ve görevlileri başta olmak üzere uzman personel tarafından, modern teknolojik cihaz ve sistemler kullanılarak uygulanmaktadır. Bölümümüz Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde yer almakta, ancak Hacettepe Hastaneleri bünyesinde yer alan Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi ve Hacettepe Onkoloji Hastanesi’ne de hizmet vermektedir. Poliklinik hizmetlerimiz Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde zemin katta, tanısal tetkikler (ölçme değerlendirme) ve fiziksel tedavi uygulamalarımız ise A katı’nda yapılmaktadır.
Ayşen Akıncı MD.
Prof.Dr.
Alp Çetin MD.
Prof.Dr.
Levent Özçakar MD.
Prof.Dr.
Bayram Kaymak MD.
Prof.Dr.
Oya Özdemir MD.
Prof.Dr.
Murat Kara MD.
Prof.Dr.
Bölümümüzün ilgilendiği sorunlar ağrılı kas-iskelet sistemi hastalıkları, ortopedik, nörolojik ve romatizmal hastalıklar ve rehabilitasyon, kalp-solunum sistemi hastalıkları rehabilitasyonu, pediatrik rehabilitasyon, protez-cihaz uygulamaları, spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu, el rehabilitasyonu, osteoporoz ve geriatrik rehabilitasyondur. Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’müz bünyesinde yer alan ölçme değerlendirme ünitemizde ileri teknoloji ürünü olan cihaz ve sistemler kullanılmaktadır. Bunlar izokinetik dinamometre sistemi, kemik dansite ölçüm cihazı (kalkaneal ultrason), elektrofizyoloji laboratuvarı (EMG), hareket analizi laboratuvarı, kardiyopulmoner rehabilitasyon ünitesi ve yüzeyel kas-iskelet sistemi ultrasonografisidir. Tedavi ünitemizde termoterapi (ısı tedavisi), kriyoterapi (soğuk tedavisi), elektroterapi (elektrikle tedavi), hidroterapi (su ile tedavi), fototerapi (ışık ile tedavi), fluidoterapi, magnetoterapi gibi fiziksel ajanlarla tedaviler, traksiyon, manipulasyon, mekanoterapi yöntemleri ve egzersiz tedavileri uygulanmaktadır.
İlgi Alanlarımız
Kas iskelet sistemini ilgilendiren ağrılar: Boyun ağrısı, bel ağrısı, omuz, diz, dirsek el, ayak bileği gibi eklem ağrıları
Romatizmal hastalıklar: Osteoporoz, Fibromiyalji, Romatoid Artrit, Ankilozan spondilit
Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu ve spastisite tedavisi: Serebral palsi, inme, spinal kord yaralanmaları, multiple skleroz
El yaralanmalarının rehabilitasyonu: Travma ya da cerrahi sonrası el ve üst ekstremite fonksiyon kayıplarının giderilmesi
Geriatrik rehabilitasyon: Yaşlılığa bağlı kas iskelet sistemi sorunlarının saptanması ve rehabilitasyonu
Lenfödem tedavisi: İdiopatik ya da kanser cerrahisi sonrası gelişen lenfödemin önlenmesi ve tedavisi
Elektronöromyografi (EMG) tetkiki sinir iletim çalışmaları ve iğne EMG incelemelerinden oluşmaktadır. Sinir iletim çalışmaları düşük voltajlı elektrikle sinirlerin uyarılarak kas üzerinden sinir aktivitesinin kaydedilmesi ile yapılan bir tetkiktir. İğne EMG incelemesinde ise kasa batırılan bir iğne yardımı ile sinir ve kaslar değerlendirilmektedir.
EMG tetkikine gelirken...
• EMG tetkiki öncesi aç ve susuz kalmanıza gerek yoktur.
• Daha önce EMG yapılmışsa eski raporlarınızı yanınızda getirmeniz çok önemlidir.
• EMG laboratuvarına girmeden önce yüzük, bilezik, saat gibi takılarınızı çıkarınız.
• Temiz bir cilt EMG tetkikinizin en rahat biçimde yapılması için önemli ve gereklidir. Cildiniz kuru ise tetkikten önceki birkaç gün cildinize krem ya da nemlendirici ile bakım yapmanız önerilir. Ancak EMG laboratuvarına gelmeden önce cildinize kesinlikle krem ya da nemlendirici sürmeyiniz.
• Randevunuza gelirken resmi sevk belgenizin geçerlilik süresinin devam ettiğinden emin olunuz. Randevu saatinizde resmi yazılar veya vezne tarafından onayı yapılmış istek belgenizle birlikte A Katı EMG laboratuvarına geliniz.
Sonuç raporları bir sonraki gün saat 14:30’dan itibaren A katı sekreterliğinden verilmektedir.
Başta yürüme bozuklukları olmak üzere tüm hareket bozukluklarında tanı ve tedaviye karar verme sürecinde uygulanan özel bir tetkiktir. Hastanın cildi üzerine bantla yapıştırılan işaretleyiciler 7 adet kamera yardımı ile hasta yürürken kaydedilir ve daha sonra bu işaretleyicilerin 3 boyutlu hareketleri analiz edilir.
Hareket analizi tetkikine gelirken...
-
• Yanınızda kısa bir şort ya da tayt getiriniz.
-
• Randevunuzun olduğu gün ve saatte resmi yazılar veya vezne tarafından onayı yapılmış istek belgenizle birlikte A Katı Hareket Analizi Laboratuvarı'na geliniz.
Sonuç raporları 3-5 iş günü sonra saat 14:30’dan itibaren A katı sekreterliğinden verilmektedir.
İzokinetik sistem vücuttaki tüm kas ve kas gruplarının kuvvetini ve dayanıklılığını ölçmek ya da kas kuvvetini artırmak için kontrollü egzersiz yaptırmak amaçları ile kullanılan bir bilgisayarlı dinamometredir.
İzokinetik tetkikine gelirken...
-
• Daha önce izokinetik ölçüm yapılmışsa eski raporlarınızı yanınızda getirmeniz çok önemlidir.
-
• Üzerinizde rahat hareket etmeye izin verecek giysiler bulunmalıdır. Dar giysiler uygun değildir. Mümkünse bir eşofman giyerek geliniz.
-
• Randevunuzun olduğu gün ve saatte resmi yazılar veya vezne tarafından onayı yapılmış istek belgenizle birlikte A Katı İzokinetik Laboratuvarı'na geliniz.
Sonuç raporları bir sonraki gün saat 14:30’dan itibaren A katı sekreterliğinden verilmektedir.
Bisiklet ergometresi, yürüme bandı ve solunum gazları analizöründen oluşan bir sistemdir. Test yapılan kişi bisiklet çevirirken ya da bant üzerinde yürürken göğüs duvarına yapıştırılan elektrodlar sayesinde elektrokargiyografi çekilir, kola bağlanan manşon ile tansiyon takip edilir ve yüze bağlanan maske ile solunum gazları analiz edilir. Hem sağlıklı kişilerde, hem de kalp ve akciğer problemi olan hastalarda dolaşım ve solunum performansını değerlendirmek, egzersiz kapasitesini belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Sistem aynı zamanda kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerde rehabilitasyon amacıyla da kullanılır.
Egzersiz testine gelirken...
-
• Randevu saatinizden önceki 3 saat içinde yemek yemeyiniz.
-
• Sağlık durumunuzu gösteren dosyanızı, kullandığınız tüm ilaçların isimlerini ve kullandığınız dozları içeren bir listeyi yanınızda getirmeniz çok önemlidir.
-
• Üzerinizde rahat hareket etmeye izin verecek giysiler bulunmalıdır. Bir eşofman, atlet ve spor ayakkabısı giyerek geliniz. Test sırasında kollarınızın açık olması gerekmektedir.
-
• Erkek hastaların göğüs kılları traş edilmiş olmalıdır.
-
• Tetkik sırasında yapacağınız egzersiz (bisiklet çevirme yada bantta yürüme) sonunda yorgun olabilirsiniz. Bu nedenle testten sonra eve dönüş için organizasyonunuzu yapmış olmanız, hatta mümkünse bir yakınınızın size eşlik etmesi önerilir.
-
• Randevunuzun olduğu gün ve saatte resmi yazılar veya vezne tarafından onayı yapılmış istek belgenizle birlikte A Katı Kardiyopulmoner Sistem Değerlendirme Laboratuvarına geliniz.
Sonuç raporları 3-5 gün sonra saat 14:30’dan itibaren A katı sekreterliğinden verilmektedir.
Fiziksel tedavi sadece Anabilim Dalı’mız doktorları tarafından gerekli görülen ve fizik tedavi programı reçetelenen hastalara uygulanmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sıcak/soğuk tedavileri, su ile tedavi, elektrik, ışık, ultrason, manyetik alan gibi fiziksel ajanlarla tedavi, egzersizler ve iş-meşguliyet terapisi gibi uygulamalardan oluşmaktadır. Vücudunda metal (kemik ameliyatlarda kullanılan çivi, plak gibi) bulunan, kalp pili olan ve hamile olan kişlere bazı fizik tedavi uygulamalarının yapılması uygun değildir.
Poliklinik Muayenesi Randevuları
Bölümümüzde poliklinik muayene randevuları 444 4 444 numaralı telefondan ve www.hacettepe.com.tr adresindeki “Online Randevu Al” linkinden verilmektedir.
Cuma günleri eğitim günüdür.
Elektronöromiyografi Randevuları
Telefonla randevu verilmemektedir. EMG istek belgenizle birlikte A Katı Ölçme Değerlendirme ve Tedavi Ünitesi sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir. Randevular en fazla 2 ay sonrasına verilir. Randevu almaya gelirken Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri EMG İstek Belgenizi ve varsa resmi sevk kağıdınız ve/veya sağlık karnenizle birlikte gelmelisiniz. İstek belgeniz, özellikle “Klinik Bilgi” ve “Doktor Adı” bölümleri olmak üzere eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır.
İzokinetik Sistem Randevuları
Telefonla randevu verilmemektedir. İzokinetik ölçüm istek belgenizle birlikte A Katı Ölçme Değerlendirme ve Tedavi Ünitesi sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir. Randevular en geç 1 hafta sonrasına verilir. Randevu almaya gelirken Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri İzokinetik Ölçüm İstek Belgenizle birlikte gelmelisiniz. İstek belgeniz, özellikle “Klinik Bilgi” ve “Doktor Adı” bölümleri olmak üzere eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır.
Hareket Analizi Randevuları
Telefonla randevu verilmemektedir. Hareket Analizi istek belgenizle birlikte A Katı Ölçme Değerlendirme ve Tedavi Ünitesi sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir. Randevular en geç 2 hafta sonrasına verilir. Randevu almaya gelirken Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Hareket Analizi İstek Belgenizle birlikte gelmelisiniz. İstek belgeniz, özellikle “Klinik Bilgi” ve “Doktor Adı” bölümleri olmak üzere eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır.
Kardiyopulmoner Değerlendirme Randevuları
Telefonla randevu verilmemektedir. Kardiyopulmoner değerlendirme istek belgenizle birlikte A Katı Ölçme Değerlendirme ve Tedavi Ünitesi sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir. Randevular en geç 2 hafta sonrasına verilir. Randevu almaya gelirken Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyopulmoner değerlendirme İstek Belgenizle birlikte gelmelisiniz. İstek belgeniz, özellikle “Klinik Bilgi” ve “Doktor Adı” bölümleri olmak üzere eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır.
Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Randevuları
Anabilim Dalı doktorları tarafından size verilmiş olan fizik tedavi ve rehabilitasyon reçetesi ile birlikte A Katı Sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuz kayda geçirilecek ve sıranız geldiğinde ilk boşalan gün ve saatte tedavinize başlanacaktır. Bunun için size bildirilen gün içinde telefonla A Katı sekreterliğini arayarak tedavinizin başlama gün ve saatini öğrenebilirsiniz. Randevular en geç 3 hafta sonrasına verilmektedir. Tedavi için gelirken varsa resmi sevk kağıdınız ve/veya sağlık karnenizle birlikte randevunuzdan en az 30 dk önce A Katı sekreterliğine başvurmanız gerekmektedir.
Bölümümüz Hacettepe Erişkin Hastanesi Zemin Katı’ndadır. 7 No.lu kapıdan girişte hemen soldadır. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’ne girer girmez Bölüm Sekreterliği yer almaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 15 75
Ölçme Değerlendirme Ünitesi ve Tedavi Ünitesi
Ölçme Değerlendirme ve Tedavi Ünitelerimiz Hacettepe Erişkin Hastanesi A Katı’ndadır (Zeminin altı). 7 No.lu kapıdan girdikten sonra Hacettepe Erişkin Hastanesinin uzun ana koridoruna yürürken soldaki ilk merdivenden inerek bir kat aşağıda yer alır. Asansörle inmek için merdivenin karşısındaki asansörler kullanılmalıdır (Erişkin Hastanesinin uzun ana koridoruna yürürken sağdaki ilk asansör). Burada elektronöromiyografi laboratuvarı (EMG), hareket analizi laboratuvarı, kardiyopulmoner sistem değerlendirme laboratuvarı, kas-iskelet sistemi ultrasonografisi, kalkaneal ultrasonografi, izokinetik kas değerlendirme ünitesi ve fizik tedavi ünitesi yer almaktadır. Üniteye girer girmez Danışma Sekreterliği bulunmaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 13 56