Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
Endokrinoloji Bilim Dalı
Endokrin sistem iç salgı bezlerinden oluşan bir sistemdir. Başlıca iç salgı bezlerimiz beyinde hipotalamus, hipofiz , pineal, boyunda tiroid, paratiroid, karında pankreas, böbreküstü bezleri, yumurtalıklar (kadında over, erkekte testis) dır. İç salgı bezleri hormon dediğimiz maddeleri yapar ve kan dolaşımına verirler. Hormonlar insanların büyümesi, gelişmesi, üreme, metabolizma, vücuttaki bir çok dengenin sağlanmasından sorumludurlar.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bilim dalı iç hastalıkları anabilim dalının bir üst uzmanlık alanıdır. Endokrinologlar tıp fakültesinden sonra 4 yıl iç hastalıkları uzmanlık eğitimi aldıktan sonra 3 yıl da endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları yan dalında eğitim görerek endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı ünvanını alırlar. Endokrinologlar hormon dengesizliği ve buna bağlı ortaya çıkan problemlere tanı koymak ve tedavi vermek için eğitim almışlardır. Endokrin hastalıklar toplumda en sık görülen hastalıklardır. Diabetes mellitus, guatr, hipotiroidi, hipertiroidi, kıllanma, çocuk sahibi olamama, menstruasyon bozuklukları, obezite, osteoporoz gibi metabolik kemik hastalıkları , akromegali, büyüme geriliği, Cushing sendromu bunların en sık görülenleridir.
A.Tomris Erbaş MD.
Prof.Dr.
Ö. Alper Gürlek MD.
Prof.Dr.
Okan Bülent Yıldız MD.
Prof.Dr.
Selçuk Dağdelen MD.
Prof.Dr.
Uğur Ünlütürk MD.
Doç.Dr.
Süleyman Nahit Şendur MD.
Doç.Dr.
Seda Hanife Oğuz Baykal MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Bilim dalımızda 4 poliklinik odamızda endokrinoloji ve metabolizma bozukluğu olan her hasta önce intörn doktor veya iç hastalıkları asistanı tarafından öyküsü alınıp muayenesi yapıldıktan sonra bir uzman tarafından değerlendirilmekte ve zor vakalar öğretim üyesi ile , çok sorunlu olanlar ise endokrinoloji konseyinde (tüm öğretim üyesi, uzman ve bilim dalındaki doktorların katıldığı) tartışılarak karar verilmektedir. Hastaların tedavi kararları, tedavi seçenekleri uzman doktor veya öğretim üyesi tarafından önerilmektedir.
Hastalara tanı amaçlı tüm endokrinolojik dinamik testler ünitemiz içindeki test odamızda ayaktan veya bölüm 76’daki test odamızda yatırılarak uygulanabilmektedir.
Bölümümüzde tiroid nodülü olan hastalarımıza ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi uzman doktor veya öğretim üyesi tarafından yapılmaktadır.
Diyabetik hastanın tedavisinde en önemli basamak eğitimdir. Diyabet eğitimi, hastalık hakkında bilgilendirme, hastalığa bağlı ani ortaya çıkan bozukluklara (kan şekeri ani düşmesi veya çok yüksek şeker seviyelerine bağlı komalar) veya sonraki yıllarda çıkabilecek diyabetin göz, böbrek gibi bozukluklarına , diyabetik hastanın ayak bakımına yönelik çeşitli konularda yapılmaktadır. Bilim dalımızda takip edilen tüm diyabetik hastalara, Hacettepe Hastaneleri Erişkin Hastanelerinde tedavi gören ,yatan , takip edilen diyabetik hastalara diyabet ve insulin eğitimi 2 diyabet hemşiremiz tarafından poliklinikte veya servislerinde yatak başında verilmektedir.
Tüm hasta ve hasta yakınlarına açık olan diyabet ve obezite ile ilgili eğitim programları yapılmaktadır. Bu eğitim toplantıları için iç hastalıkları binasında 1. Kattaki iç hastalıkları toplantı salonu kullanılmaktadır. Toplantılara endokrinoloji uzmanı ve eğitim hemşiresi, diyetisyen yanı sıra göz hekimi, diş hekimi, fizyoterapist, ve yeme davranışı bozukluğu ile ilgilenen eğitimli bir psikolog katılmaktadır. Program akışı bölüm dalı sekreterinden veya bölümdeki duvar afişlerinden öğrenilebilir. Toplantılara katılım ücretsizdir.
Glukoz kontrolu iyi olmayan özellikle tip 1 diyabetik hastalarla, gebe diyabetiklere, böbrek transplantasyonu sonrası gereksinimi olan diyabetik hastalara insulin infüzyon pompası takılmakta, pompa eğitimi verilmekte ve takip edilmektedir. Pompanın amacı, kan şekerlerinin sağlıklı kişilerdekine benzer değerlerde gitmesini sağlamaktır. Bunun için hastanın pompa eğitimi yanı sıra ciddi bir diyet eğitimi (karbohidrat sayımı gibi) alması ve pompayı kullanabilir duruma gelmesi gerekir.
Bilim dalımızda indirekt kalorimetre ile hastaların bazal metabolizma hızları ölçülebilmekte, biyoimpedans yöntemi ile vücut yağ dağılımları hesaplanmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak ünitemizdeki diyetisyenimiz tarafından obez, kaşektik veya diğer metabolizma bozukluğu düşünülen hastalarımıza uygun sağlıklı beslenme ile ilgili eğitimler, öneriler verilmekte ve hasta takipleri yapılmaktadır.
Bilim dalımızda yeni kurulan multidisipliner bir konseyle morbid obez hastaların değerlendirilmesi dikkatli bir şekilde yapılmakta ve cerrahi ve medikal tedavi için uygun vakalar bu şekilde karar verilerek takibedilmektedir. Ayrıca bilim dalımız yine multidisipliner bir anlayışla çene osteonekrozu gelişimini önlemeye ve takibetmeye dönük bir konsey çerçevesinde çalışmalara henüz başlamıştır. Ayrıca endokrin kanserlerin multidisipliner olarak izlenip karar altına alındığı nükleer onkoloji konseyine düzenli olarak katılınmakta ve katkı sunulmaktadır. Aynı şekilde hipofiz hastalıklarının tartışıldığı bir platform olan nöroşirürji ve ilgili diğer birimlerim katılımıyla oluşturulan bir konseye de düzenli olarak katkıda bulunulmaktadır.
Bölümümüz laboratuarında hastaların glukometre standardizasyonları yapılmakta, diyabetik hastaların idrarda albumin atılımı, kan glukoz ve HbA1c ölçümü yapılmaktadır.
Randevu almak için;
Bölümümüzde poliklinik muayene randevuları 444 4 444 numaralı telefondan ve “Online Randevu Al” linkinden verilmektedir.
Çarşamba günleri saat 09.00-12.00 arasında tiroid nodülü olan hastalara ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsi yapılmaktadır. Biyopsi randevuları uzman doktorlar tarafından verilmektedir.
Kontrol muayeneleri bölüm sekreterinden randevu alınarak her gün saat 14.00den sonra en hızlı şekilde yapılmağa gayret edilmektedir. Muayene olan hastaların sonuçlarına hergün 15.00 den sonra bakılmaktadır.
Ayaktan konsültasyon randevuları bölüm sekreteri tarafından verilmektedir. Yatan hasta konsültasyonları, hergün öğleden sonra bir öğretim üyesi eşliğinde uzman veya asistan doktor tarafından hasta yatağında görülerek değerlendirilmektedir.
Bunun dışında bölümden randevu verilmemektedir.
Endokrinoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Binası giriş katındadır.
Telefon:
+90 (312) 305 17 07 (Bilim Dalı Sekreterliği)
+90 (312) 305 12 88 (Poliklinik Sekreterliği)
+90 (312) 305 20 71 (Poliklinik Sekreterliği)