Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Anabilim dalımız ilk olarak 1964 yılında Prof. Dr. Doğan Karan tarafından kurulmuş ve 1967 yılında ise yataklı servisimiz hizmete açılmıştır.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniği, Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde ruhsal bozukluklar ile başvuran tüm erişkin hastalara hizmet vermektedir. Bölümümüzde ruhsal şikayetleri olan hastaların tanı değerlendirmesi, tedavi planlamasının yapılması ve yürütülmesi şeklinde hizmet verilmektedir. Depresyon ve diğer duygu durum bozuklukları, obsesif kompülsif bozukluk, panik bozukluğu ve diğer bunaltı bozuklukları, şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, alkol ve madde bağımlılığı, evlilik ve uyum sorunları, cinsel sorunlar, yeme bozuklukları, yaşlılığa bağlı ortaya çıkan ruhsal sorunların tedavisi yapılmaktadır. Hasta değerlendirmeleri polikliniğimizde öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, uzman ve araştırma görevlilerince yapılmaktadır. Poliklinik hizmetinin yanı sıra, yatarak tedavisi yapılması gereken hastalarımız için 30 yatak kapasitesi ile hizmet veren bir servisimiz bulunmaktadır. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğimiz erişkin hastanesi 9 nolu kapı 1. katında, yataklı servisimiz ise erişkin hastanesi 4. katta Bölüm 44’de hizmet vermektedir.
A.Elif Anıl Yağcıoğlu MD.
Prof.Dr.
Berna Diclenur Uluğ MD.
Prof.Dr.
Cengiz Kılıç MD.
Prof.Dr.
Başaran Demir MD.
Prof.Dr.
Suzan Özer MD.
Prof.Dr.
Aygün Ertuğrul MD.
Prof.Dr.
Emine Eren Koçak MD.
Doç.Dr.
Özlem Erden Aki MD.
Prof.Dr.
Koray Başar MD.
Doç.Dr.
Yavuz Ayhan MD.
Prof.Dr.
Sertaç Ak MD.
Prof.Dr.
Şeref Can Gürel MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Mevhibe İrem Yıldız MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Elçin Özçelik Eroğlu MD.
Doç.Dr.
Talat Demirsöz MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Bölümümüzde ruhsal şikayetleri olan hastalar değerlendirilmekte, ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavisi yürütülmektedir. Acil değerlendirilme gereksinimi olan ve Hacettepe Hastanesi Büyük Acil Polikliniği’ne başvuran hastalar konsültasyonlara bakan doktor ve danıştığı öğretim elemanları tarafından değerlendirilmekte ve tedavisi yönlendirilmektedir. Yatarak tedavisi uygun olan hastalarımız için yataklı bir servisimiz bulunmaktadır. Servisimizde ilaç tedavisi, bireysel psikoterapi, grup psikoterapisi ve somatik tedaviler yapılmaktadır. Elektrokonvulzif tedavi (EKT) MECTA spECTrum 5000q cihazı kullanılarak yürütülmektedir. Ultrabrief uyarı üretme özelliği mevcut olan bu cihaz etkin doz titrasyonuna olanak sağlamaktadır. Ayrıca birimimizde seçilmiş vakalarda Tekrarlayan Transkranial Manyetik Stimulasyon (rTMS) uygulamaları yapılmaktadır. Yataklı servisimizde ayrıca yatan hastalarımızın işlevsellik düzeyini yükseltmek amacıyla, görevli uğraşı öğretmeninin denetiminde iş-uğraşı tedavisi uygulanmaktadır. Bu amaca yönelik üniversitemiz Ergoterapi Bölümü ile işbirliği içinde çalışılmaktadır.
Bölümümüze başvuran veya yönlendirilen hastalar anabilim dalımız öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri tarafından muayene edilip, diğer tüm tetkikleri ve raporları incelenerek değerlendirilir. Tedavi edilmesinin uygun olduğuna karar verildiğinde ise hastaya gerekli bilgi verilerek tedavisi önerilir.
Bölümümüzde poliklinik muayene randevuları 444 4 444 numaralı telefondan ve “Online Randevu Al” linkinden verilmektedir.
17 yaş üstü hastalar muayene edilmektedir.
Salı ve Perşembe sabahları hariç her gün poliklinik muayenesi yapılmaktadır.
Eğitim dönemleri dışında ise (yaz döneminde) hafta içi her gün muayene olabilirsiniz.
Her gün kabul edilen hasta sayısı çalışan doktor sayısına göre belirlenmektedir. Sabahları ilk muayene, öğleden sonra kontrol muayeneleri yapılmaktadır. Altı aydan fazla kontrole gelmeyen hastalar ilk muayene hastası olarak değerlendirilmektedir.