Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nöroşirurji Anabilim Dalı
Nöroşirürji (Beyin, Omurilik ve Sinir Sistemi Cerrahisi) bölümü ilk olarak 1959’da Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nde çocuk hasta grubuna hizmet vermeye başlamıştır. 1963’ten itibaren de ayrı bir anabilim dalı olarak Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı erişkin ve çocuk hastanelerinde tedavi ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Nöroşirürji Bölümü, Hacettepe Erişkin Hastanesi’nde yer alan bir poliklinik (Bl. 71), 12 yataklı bir Yoğun Bakım Ünitesi, erişkin yaş grubundaki hastalara yönelik toplam 57 yatak kapasiteli üç ayrı yataklı tedavi servisi (Bl. 51, 61, 72), Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde bulunan ve çocuk hastalara yönelik 10 yatak kapasiteli bir servis (Bl. 31) ve sürekli çalışan üç ameliyathanesi ile ülkemizde önemli bir referans merkezi olarak hizmet vermektedir. Yılda ortalama 1500’ün üzerinde ameliyat yapılmaktadır.
Mustafa Berker MD.
Prof.Dr.
Burçak Bilginer MD.
Prof.Dr.
Halil Kamil Öge MD.
Prof.Dr.
Ahmet İlkay IŞIKAY MD.
Doç.Dr.
Dicle KARAKAYA MD.
Dr.Öğr.Üyesi
Şahin Hanalioğlu MD.
Doç.Dr.
Bölümümüzde,
-
1) Tümör Cerrahisi (beyin ve omurilik tümörleri),
-
2) Damar Hastalıkları Cerrahisi (beyin kanamaları, anevrizma-damar balonu, AVM-damar yumağı),
-
3) Pediatrik Nöroşirürji (meningosel, ansefalosel, hidrosefali, kraniosinositoz gibi doğumsal anomaliler, çocukluk çağı beyin ve omurilik tümörleri, kafa ve omurga travmaları)
-
4) Spinal Cerrahi (omurilik ve omurgayı ilgilendiren tümörler, kırıklar, dejeneratif hastalıklar, infeksiyöz hastalıklar, instabilite, disk hernileri),
-
5) Travma Cerrahisi (kafatası kırıkları, travmaya bağlı beyin kanamaları ve hasarları),
-
6) Epilepsi Cerrahisi (tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan sara hastalıklarının cerrahi tedavisi),
-
7) Fonksiyonel ve Stereotaktik Cerrahi (tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan ağrı ve hareket bozukluğu hastalıkları, Parkinson hastalığı, ile beyin biyopsileri),
-
8) Periferik Sinir Cerrahisi (travmatik sinir kesileri, brakiyal pleksus yaralanmaları, periferik sinir tümörleri ) gibi sinir sistemini ilgilendiren tüm hastalıklarların tanı ve cerrahi tedavisi güncel teknolojiye kullanılarak öğretim üye ve yardımcıları tarafından yapılmaktadır.
Nöroşirürji kliniğinde mikrocerrahi ameliyatları 1968’de başlamıştır. Günümüzde, video kamera ve kayıt sistemlerini içeren gelişmiş 4 cerrahi mikroskop, ultrasonik aspiratör, nöro-endoskop, intraoperatif EEG monitörizasyonu,intraoperatif nöro-monitörizasyon, stereotaksik cerrahi sistem, derin beyin stimülatörü ve RF jenerator sistemleri bu amaçla rutin olarak kullanılamktadır. Gerektiğinde, damar ameliyatlarında oldukça ileri bir teknoloji olan intraoperatif ICG-videoanjiografi de yapılabilmektedir.
Klinik ve Acil Servis Hizmetleri
Bölümümüzde klinik (yatarak tedavi) ve acil servis hizmetleri 24 saat süreyle düzenli ve kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Erişkin hastalara yönelik ameliyat öncesi ve sonrası tedavi hizmeti toplam 3 serviste (Bl. 51, Bl. 61, Bl. 72) her birinde klima, buzdolabı, kablo-TV, özel dolaplar, banyo-WC gibi donanımların standart olduğu tek veya en çok iki yataklı odalarda verilmektedir. Tek kişilik odalarda hastanın veya yakınlarının isteğine bağlı olarak bir kişinin sürekli refakat etmesi için gerekli donanım bulunmaktadır. İki kişilik odalarda diğer hastanın etkilenmemesi için refakatçi kalmasına izin verilememektedir. Çocuk hastaların yatarak tedavisi Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde toplam 10 yatak kapasiteli Bölüm 31’de sürdürülmektedir. Ameliyat öncesi veya sonrası dönemde yoğun bakım tedavisine gerek duyulan erişkin ve çocuk hastalar, her biri tam monitörizasyon sistemi içeren toplam 12 yatak kapasiteli Nöroşirürji Yoğun Bakım Ünitesi’nde izlenmektedir.
Hacettepe Erişkin ve İhsan Doğramacı Çocuk Hastaneleri Acil Servisleri’nce kabul edilen ve Nöroşirürji Bölümü’nce değerlendirilmesi istenen tüm hastalar herhangi bir zaman kısıtlaması olmaksızın (hergün, 24 saat) en kısa zamanda görevli doktorlarımız tarafından görülür ve tedavileri öğretim üye ve yardımcılarının denetim ve sorumluluğunda planlanarak sürdürülür. Yatarak tedavi gören ve hastanemiz acil servislerine başvuran hastaların izlem ve tedavilerinde herhangi bir gecikme olmaması için en az 4-5 kişiden oluşan doktor, 12-14 hemşireden oluşan uzman sağlık personeli mesai dışı saatlerde klinikte sürekli hazır bulunmakta ve bu şekilde gerekli tanı ve tedavi hizmetleri öğretim üye ve yardımcılarının denetim ve sorumluluğunda sürdürülmektedir. Tıbben acil olan tüm cerrahi girişimler gece ve gündüz, 24 saat süreyle yapılabilmektedir.
Yatarak tedavi gören tüm hastalar ameliyat öncesi dönemde ayrıntılı olarak değerlendirilir. Her hastada özellikle kalp, dolaşım, solunum, böbrek, karaciğer ve kanama-pıhtılaşma sistemlerine yönelik muayene, laboratuar tetkikleri ve radyolojik incelemeler rutin olarak yapılır. Gerekli görülürse bu sistemlerle ve/veya önceden var olan başka bir sistemik problemle- ilgili uzman bölümlere danışılarak operasyon öncesi ve sonrası dönemde karşılaşılabilecek olası sorunlar çözümlenmeye veya en aza indirilmeye çalışılır. Ameliyat öncesi dönemde hastaların kendisine ve yakınlarına hastalığın tipi, olası seyri, tedavi seçenekleri, beklentiler ve tedavi sırasında veya sonrasında olabilecek tüm komplikasyonlarla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Her hasta ve ailesinden tedavi yöntemi ile ilgili olarak sözlü ve yazılı izin talep edilir.
Yatarak tedavi görmesi önerilen hastaların ilk yatış sırasında yanlarında pijama ve/veya gecelik ve kişisel temizlik eşyaları (diş fırçası, diş macunu, traş makinası, banyo havlusu vb) dışında bir eşya getirmesine gerek yoktur. Hastalar yanlarında sağlığı ve tedavisi ile ilgili olmayan gereksiz eşya, fazla para ve mücevher bulundurmaktan özenle kaçınmalıdır. Servis ve odaların temizlik ve bakımı, yatak örtülerinin değişimi günde birkaç kez düzenli olarak yapılmakta ve hastalara yönelik sürekli berber hizmeti –hastanın isteğine veya tıbbi gerekliliğe bağlı olarak- sağlanmaktadır. Hastaların beslenmesi uzman diyetisyenlerin denetiminde gerekli kalori, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği hesaplanarak kişiye ve uygulanan tedaviye özgü nitelikte sürdürülmekte ve öğün aralıkları gerekli şekilde düzenlenmektedir. Genel anestezi altında ameliyat edilecek hastalarda ameliyattan önceki son 8-10 saatte beslenme kısıtlanmakta, bu amaçla genellikle bir gece önce saat 24:00’den itibaren ağızdan hiç bir şekilde su ve diğer gıdaları almaması önerilmektedir.
Servislerde yatan hastalar her gün saat 12:30-13:30 ve 18:30-19:30 arasında ziyaret edilebilir. Hastaların sağlığı ve rahatı için tek seferde çok sayıda ziyaterçi gelmemesine, çocuk ziyaretçi getirilmemesine, özellikle ziyaret sırasında açık gıda maddelerinin getirilmemesine ve hastane idaresince belirlenen kurallara tam olarak uyulmasına dikkat edilmelidir. Yoğun Bakım Ünitesi’ne görevli doktor ve sağlık personeli dışındaki kimselerin girmesi yasak olup burada tedavi gören hastaların yakınlarınca ziyareti -zorunlu hallerde tedaviyi sürdüren öğretim üyesinin özel izni dışında- mümkün değildir.
Her Çarşamba öğlene kadar bölüm içi ve bölümler arası bilimsel toplantılar nedeniyle eğitim günü olarak belirlenmiştir. Poliklinik muayeneleri hafta içi her gün (Çarşamba günü öğleden sonra) 08:00-12:00 ve 13:30-17:30 saatleri arasında kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Muayene ve kontrol randevuları mesai saatleri içinde 444 4 444 no'lu randevu hattından veya poliklinik sekreterliğine bizzat başvurarak veya aşağıdaki telefonlardan alınabilir.
Nöroşirürji Polikliniği (Bölüm 71)
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin 7. bloğunda 1. katta yer almaktadır. Bölüm 71’e zemin katta 7. blok girişinde yer alan asansör veya merdivenlerden bir kat çıkılarak ulaşılabilir. Poliklinik girişinde hasta randevu ve işlemlerini takip eden Danışma Sekreterliği ve hasta oturma salonu bulunmaktadır. Hasta muayene odaları, toplantı odası, bölüm dersanesi, öğretim üyelerinin odaları ve kütüphane de bu bölümde yer almaktadır.
Telefon:
+90 (312) 305 17 17
+90 (312) 305 17 18
Bölüm 61
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin 6. bloğunda 1. katta yer alan erişkin hastalar için düzenlenmiş yataklı tedavi ünitesidir. Buraya zemin katta 7. blok girişinin hemen yanında veya biraz ilerisindeki Genel Yoğun Bakım Ünitesi’nin yanında yer alan asansör veya merdivenlerden bir kat çıkılarak ulaşılabilir.
Bölüm 61 toplam 28 yatak kapasiteli olup her biri banyo-WC, klima, buzdolabı, kablo-TV, hasta dolapları ve hasta güvenlik sistemlerine sahip tek veya iki kişilik odalardan oluşmuş bir servistir. Girişin hemen dışında başasistanlık ve uzman doktor odaları, servis içinde oturma salonu, uzman ve asistan doktor odaları bulunmaktadır. Tek kişilik odalar isteğe bağlı refakatçi kalabilmesi için gerekli donanıma sahiptir. Bu bölüm 2002 yılında tüm alt yapı ve donanımı yenilenerek yeniden düzenlenmiştir.
Telefon:
+90 (312) 305 16 10
+90 (312) 305 16 15
Bölüm 51
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin 5. bloğunda 1. katta yer alan erişkin hastalar için düzenlenmiş yataklı tedavi ünitesidir. Buraya zemin katta Nükleer Tıp Bölümü’nün hemen karşısındaki Nöroşirürji Yoğun Bakım Ünitesi girişine komşu asansör veya merdivenlerden bir kat çıkılarak veya Bölüm 61’den geçerek ulaşılabilir.
Bölüm 51 toplam 28 yatak kapasiteli olup her biri banyo-WC, klima, buzdolabı, kablo-TV, hasta dolapları ve hasta güvenlik sistemlerine sahip tek veya iki kişilik odalardan oluşmuş bir servistir. Servis içinde oturma salonu, uzman ve asistan doktor odaları bulunmaktadır. Tek kişilik odalar isteğe bağlı refakatçi kalabilmesi için gerekli donanıma sahiptir. Bu bölüm 2003 yılında tüm alt yapı ve donanımı yenilenerek yeniden düzenlenmiştir.
Telefon:
+90 (312) 305 15 10
+90 (312) 305 15 15
Bölüm 31
Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nin 3. bloğunda 1. katta yer alan çocuk hastalar için düzenlenmiş 25 yataklı tedavi ünitesidir. Buraya İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’ne ait 3 numaralı kapıdan girip hemen karşıdaki asansör veya merdivenlerden bir kat çıkarak ulaşılabilir. Servis içinde buzdolabı, kablo-TV gibi standart donanıma sahip 2 tam özel, 4 yarı özel tek kişilik odalar, birer adet üç ve altı kişilik çocuk odaları, iki küvöz içeren 11 kişilik bebek odası, doktor odaları, çocuk oyun ve eğitim odası bulunmaktadır. Bu bölüm 2003 yılında tüm alt yapı ve donanımı yenilenerek yeniden düzenlenmiştir.
Telefon:
+90 (312) 305 13 10
Bölüm 72
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin 7. bloğunda 2. katta yer alan erişkin hastalar için düzenlenmiş tedavi ünitesi olup her birinde klima, kablo-TV, banyo-WC, hasta dolabı gibi donanımları standart olarak içeren 9 oda Nöroşirürji Bölümü’ne aittir. Nöroşirürji Polikliniği’nin hemen bir kat üzerinde yer alır ve Bölüm 71 ile aynı yol izlenerek ulaşılabilir.
Telefon:
+90 (312) 305 17 20
+90 (312) 305 17 25
Yoğun Bakım Ünitesi
Hacettepe Erişkin Hastanesi’nin zemin katında yer alan erişkin ve çocuk hastalar için düzenlenmiş 14 yataklı tedavi ünitesidir. Zemin katta, Nükleer Tıp Bölümü’nün hemen karşısında yer alır ve Girişimsel Nöroradyoloji ile aynı girişi paylaşır. Yoğun Bakım Ünitesi’nde hasta izlemi, tedavi ve güvenliği nedeniyle tüm yataklar aynı ortamda olup, her yatak başında hastaya özel kalp, dolaşım, solunum ve sinir sistemi monitörizasyon cihazları, İV infüzyon pompaları, dışarıdan solunum desteğine ihtiyacı olan hastalar için 8 adet respiratör, 2 adet defibrilatör ve acil cerrahi girişim setleri, kesintisiz doktor-hemşire iletişiminin sürdürülebilmesi için özel hastane içi çağrı sisteminden ayrı olarak bağımsız telsiz haberleşme sistemleri bulunmaktadır.
Yoğun Bakım Ünitesi’ne girişler sadece görevli sağlık personeli ile sınırlı olup hasta ziyaretine kapalıdır.
Telefon:
+90 (312) 305 13 27
+90 (312) 305 13 17